Jak správně vybrat okna

Zima je v plném proudu a vy jste možná právě zjistili, že vám do bytu táhne. Možná plánujete celkovou rekonstrukci bydlení nebo se chystáte stavět. Všechny tyto situace mají společného jmenovatele – okna. Jak se v nich vyznat a vybrat ta pravá? Pořízení oken totiž ovlivní kvalitu vašeho bydlení a vybíráte je na desítky let dopředu.

Podle čeho vybírat okna?

První, co vás napadne je materiál. Ale jen o něm to není. Je třeba zohlednit také místo, kde budou okna sloužit, míru hluku v okolí, bezpečnost, povětrnostní podmínky, prašnost prostředí atd.
 

Materiál

Dřevo, plast, hliník nebo dřevohliník? Který materiál je nejlepší? Z hlediska tepelně izolačních vlastností nemá výběr materiálu prakticky žádný vliv. Záleží na vašich preferencích a finančních možnostech.
 

Dřevěná okna

Přírodní materiál, který bude krásný v každém interiéru. Kromě nesporných estetických vlastností má dřevo i výbornou tvarovou stálost, tepelnou izolaci a je velmi příjemné na dotek. Vzhled lahodí oku, je ale potřeba počítat s kvalitně zpracovanou vícevrstvou povrchovou úpravou. Pak při jednoduché údržbě vydrží dlouho krásná. Pro toho, kdo se nechce zabývat údržbou dřevěného povrchu, jsou vhodná dřevohliníková okna. Hliníkové opláštění chrání dřevo před účinky povětrnosti a tak odpadá nutnost péče o lazuru dřeva.
 

Plastová okna

Odolný materiál s dobrými tepelněizolačními vlastnostmi. Výhodou je, že kromě umytí není potřeba žádná další péče o jeho povrch. Co se vzhledu týče, ty tam jsou doby, kdy plastová okna byla jen bílá. I plastová okna mohou díky barevným foliím získat vzhled dřevěných nebo hliníkových oken.


Hliníková okna

Svými tepelněizolačními vlastnosti se vyrovnají oknům ze dřeva či plastu. Kromě elegantního vzhledu je jejich zásadní výhodou mimořádná odolnost, jsou prakticky nezničitelná. Díky své vyjímečné pevnosti se hodí všude tam, kde jsou velké prosklené nebo posuvné systémy. V moderní architektuře jsou tyto systémy dnes nepostradatelné.
 
 

Volba dodavatele

Věnujte mu značnou pozornost. Okna si přeci jen pořizujete na dlouhé roky dopředu. Jelikož spoustu vlastností oken prověří až čas a povětrnostní podmínky, je dobré vědět, kde se okna vyráběla a mít kontakt na servis.

Dejte si pozor také na příliš levná okna. Kvalita není zadarmo a jak se říká: Nikdo není tak bohatý, aby si kupoval levné věci. Tak myslete dopředu!
28.01.2019 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444