3 způsoby, jak financovat rekonstrukci stávajícího bydlení + jejich výhody a nedostatky

Pořídili jste si starší dům anebo byt? Pak nám dáte jistě za pravdu, že menší rekonstrukce mu rozhodně neuškodí. Nechce se vám čekat, než našetříte ani nemáte potřebné prostředky z dřívějška? Nezoufejte! Dnes již máte naštěstí nespočet způsobů, jak rekonstrukci bytu či domu financovat. Prozradíme vám jak na to a doplníme i výhody a nedostatky jednotlivých variant.

Pokud přeci jen plánujete financovat rekonstrukci z vlastní kapsy, pak začněte šetřit na běžných věcech v domácnosti. Zjistěte, zda neplatíte příliš mnoho za energie, paušál od telefonního operátora, vodu anebo kreditní či jiné karty. K ověření vám poslouží web Tarifomat.cz, s nímž ušetříte zajímavé částky. Pokud se vám přeci jen nepodaří našetřit, pak vyzkoušejte následující.

Stavební spořitelna

Mezi největší výhody úvěrů od stavebních spořitelen je poměrně nízká výše úroků a možnost zapůjčit také větší částky. Mezi výhody patří také neměnná úroková sazba po celou dobu splácení a skutečnost, že zaplacené úroky si můžete odečíst od základu daně. Stavební spořitelny nabízí dva základní druhy úvěrů:

  • Úvěr ze stavebního spoření: Ten je určen lidem, kteří jsou klienty stavební spořitelny alespoň dva roky a mají našetřenou předem stanovenou částku. V takovém případě klient získává vysoké tzv. „hodnotící číslo“ a může žádat o úvěr ze stavebního spoření.
  • Překlenovací úvěr (meziúvěr): Pokud je vaše hodnotící číslo nízké, nezoufejte. Ani vy totiž nemusíte ze spořitelny odcházet s prázdnou. Než dosáhnete jeho potřebné úrovně, můžete si vzít tzv. meziúvěr. Ten má sice vyšší RPSN, pokud ale neplánujete oslovit banku anebo nebankovní společnost, přijde vám vhod. Počítejte ale s tím, že během čerpání překlenovacího úvěru si musíte také spořit. Jakmile dosáhnete stanovené částky, můžete opět čerpat klasický úvěr ze stavebního spoření.

Banka

Také banky vám nabídnou rovnou několik úvěrových produktů. Mezi největší výhody bankovních půjček opět patří poměrně nízký úrok, možnost výběru z několika variant a rychlé vyřízení žádosti. Mezi nevýhody pak patří poměrně přísné podmínky pro schválení žádosti, stejně jako množství papírování a nezbytná byrokracie. A o jaké úvěry na rekonstrukci můžete v bance žádat?

  • Hypotéka: Abyste hypotéku získali, musíte mít stálý, pravidelný a dostatečný příjem. Naopak nesmíte míz záznam v registru dlužníků anebo neuhrazené závazky z minula. Pokud hypotéku získáte, počítejte s tím, že úroková míra bude po celou dobu fixace stálá a pokud máte peníze bokem, můžete splatit celou čtvrtinu hypotéky jednou ročně (to vše bez poplatků a sankcí).
  • Neúčelová půjčka: V tomto případě počítejte s vyšším úrokem, než u hypotéky anebo účelové půjčky. Příklad takové neúčelové půjčky je AirBank. Banku ale nebude zajímat, jak s vypůjčenými prostředky naložíte a nemusíte jí ani dokládat dokumenty vztahující se k prováděné rekonstrukci. Opět počítejte s nějakým tím papírováním a podmínkou stálého a dostatečného příjmu.

Nebankovní společnosti

Poslední možností, jak získat peníze na rekonstrukci, je oslovení nebankovních společností. Protože ale na našem trhu operuje značné množství nebankovních poskytovatelů, je potřeba zaměřit se na srovnání půjček a vybrat si z nabízených alternativ tu nejvýhodnější. Důležité je také oslovovat pouze známé a prověřené společnosti a dohledat si na vybraného poskytovatele maximum informací.
 
Půjčit si samozřejmě můžete také prostřednictvím P2P půjček,, vždy je ale potřeba počítat s tím, že i v tomto případě musíte mít pravidelný a dostatečný úvěr. U půjček pro rizikové klienty (např. půjčky bez dokládání příjmu anebo půjčky bez registru) počítejte s vyšším úrokem. Obecně je ale nebankovní půjčky velmi jednoduché sjednat a vyřídit. Pravidla pro získání půjčky jsou navíc mnohem mírnější, než třeba v bance.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.
14.05.2018

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444