3 kroky k zdravé psí tlamě

Čistíte si zuby? Hloupá otázka, že? A čistíte je také svému čtyřnohému kamarádovi? Je jedno, jestli vám život zpříjemňuje malý gaučák nebo na vaše bezpečí dohlíží pořádný pesan, oba potřebují mít zuby v nejlepším pořádku. Správným čištěním předejdete zápachu z tlamy i nepříjemným zdravotním komplikacím.

Hodně lidí se při pomyšlení na čištění psího chrupu pousměje. Jenomže psí zubní hygiena je stejně důležitá jako ta lidská. Zápach z tlamy je totiž nejen nepříjemný, ale může také ukazovat na začínající parodontózu nebo zánět dásní. Tato onemocnění se netýkají jen tlamy, pokud se správně neléčí, mohou vést i k zánětům ledvin, srdce či jater.

1. Bez kartáčku to zkrátka nepůjde, nebo ano?

Kartáčků je více druhů – vybrat si můžete klasický nebo prstový. Pro začátek postačí i normální lidský kartáček, ten ale musí mít velmi jemné štětiny, abyste pejskovi neodřeli dásně. Při čištění na kartáček nesmíte tlačit, protože by mohlo dojít k poškození okolí zubů. Pokud po čištění uvidíte odřeniny v tlamě, ošetřete je přípravkem na hojení dásní, který urychlí jejich léčení.

Na kartáček však musíte pejska zvyknout a naučit ho, že mu neublíží. Proto je dobré začít s čištěním zubů od štěněcího věku. Někteří psi si ale stejně nezvyknou – pro ty existuje řešení v podobě dentálních pamlsků nebo ústní vody.
 

2. Mentolová není to pravé, zkuste radši drůbeží

Speciální pasta na psí chrup je obohacena o enzymy, které pomáhají rozpouštět zubní plak. V žádném případě nečistěte svému pejskovi zuby lidskou pastou. Kromě toho, že by vaši oblíbenou mentolovou chuť nejspíš neocenil, mohla by mu způsobit velké zažívací problémy.

Psí pasty mají lákavou masovou chuť, ale stejně jako na kartáček, si i na ni musí pes nejdříve zvyknout. Dejte mu ji nejdříve ochutnat a teprve, až později začněte s čištěním. 

 

3. Nezapomínejte na pravidelné kontroly

Ideálně byste měli svému čtyřnohému kamarádovi cídit zuby denně, ale postačí to i dvakrát týdně. Bohužel ani pravidelné čištění neodstraní zubní kámen dokonale, proto je kromě domácí péče nutné navštěvovat veterináře. Doktor zkontroluje stav pejskových zubů a rozhodne o dalším postupu.

Zubní kámen se odstraňuje ultrazvukem a pejsek musí být utlumený sedativy. Po zákroku se psí tlama obvykle dobře hojí, tento proces můžete urychlit použitím přípravku s obsahem kyseliny hyaluronové. Ultrazvukové čištění se musí čas od času zopakovat, ale pravidelným čištěním tyto intervaly prodloužíte.
29.08.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444