3 důvody proč si pořídit chytrou domácnost

Pandemie řadu z nás vyhnala z kanceláří a škol do obývacích pokojů. Trávíme v domácím prostředí možná více času, než bychom chtěli, což nás přivádí k myšlenkám, jak si tento pobyt zpříjemnit.

Cestou, jak náš domov a pobyt v něm vylepšit, může být příležitost svézt se na vlně domácí automatizace. Přesto někde v hloubi duše zahlodá pochybnost, zda nejde o marnotratnost. Je řada důvodů, které mohou počáteční váhání překlopit ve spokojenost. Postačí vám tyto tři?

Jistota a pohodlí

Za prvé získáte komfort, díky kterému se dům stará o vás, a ne vy o něj. Uvítali byste, kdyby se při příchodu domů automaticky rozsvítilo v předsíni, spustilo topení na vyšší teplotu, závěsy se zatáhly a začala hrát vaše oblíbená skladba. Anebo naopak. Opouštíte dům, zmáčknete jedno tlačítko a zhasnou se všechna světla, vypnou vybrané spotřebiče a se zaklapnutím dveří se za vámi zamkne. Zbavíte se tak dotěrných myšlenek na to, zda je žehlička vytažená ze zásuvky, jestli je zamčeno nebo na jakou teplotu je nastavený termostat. 

Cesta k úsporám

Ušetříte na energiích. Lze uvést jednoduchý příklad. Světlo se po opuštění místnosti samo vypne a žaluzie se mohou řídit polohou slunce, aby v zimě podpořily vytápění nebo v létě včasným zastíněním snížily teplotu a omezily tak potřebu klimatizace. Nemluvě o správném nastavení vytápění obývaných místností v době vaší přítomnosti a pouhém temperování, když jsou prázdné. To vše s dostatečným předstihem, aby na vás dům čekal už vytopený v pravidelném čase návratu z práce.

Rodinný dům ve Znojmě Kromě klasické kombinace osvětlení, stínění a vytápění si majitel vyhrál i se světelnými barevnými scénami. Datová sběrnice rozvedená v celém objektu dává do budoucna možnost připojit další funkce dle přání uživatelů.

Prevence i záruka bezpečí

Za třetí nelze opominout váš pocit bezpečí. Systém senzorů včas zachytí nežádoucí pohyb nebo třeba únik plynu. Indikace havarijního stavu proběhne dle vašeho přání např. SMS zprávou, varovným zvukovým či světelným signálem. Automatizovaný dům podpoří prevenci proti zlodějům tím, že simuluje přítomnost v domě pohybem závěsů a vhodným spínáním a vypínáním světel. 
 
Rozvoj chytré domácnosti jde ruku v ruce s tím, jak se vyvíjejí komunikační technologie. Automatizace již není módním výstřelkem a nedosažitelným luxusem, je výsledkem logického vývoje a postupně se stává standardem. Mnohé domácnosti se už cestou automatizace vydaly, zkuste si projít galerii referencí společnosti HDL Automation a nechte se inspirovat.

Byt v Brně Chytré bydlení je realizovatelné i v bytě 2+1. LED pásek lze barevně sladit se závěsy nebo senzorem, který detekuje přítomnost osob a intenzitu přirozeného světla. Příjemnou atmosféru lze navíc doladit ještě správně nastaveným vytápěním a hudbou. 

Slovenský Grob
Zvolený distribuovaný systém standard KNX představuje možnost zapojení prvků od různých dodavatelů. Tzv. značková automatizace eliminuje závislost na jednom dodavateli. Ovládat osvětlení, vytápění, stínění, audio, video lze nástěnnými ovladači nebo tabletem.

Vila na vodě v Dolní Cerekvi
Řešení může být jednoduché. Světla a logické funkce jsou ovládané na základě bezpotenciálových kontaktů – stropní svítidla, podsvícení kuchyně, postelí, skříní, vstupní lávky, venkovní světla spínaná přes PIR senzor.

Více na www.hdl-automation.cz
15.02.2021 | PR
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444