3+1 praktických tipů, jak bojovat se suchým vzduchem

Ačkoliv letošní zima není úplně typická, velká část domácností se potýká s tím, s čím každý rok – se suchým vzduchem. Během topné sezóny bývá suchý vzduch problémem zejména v panelákových bytech. Ve chvíli, kdy se průměrná vlhkost vzduchu dlouhodobě pohybuje pod 40 %, je nutné situaci řešit, jinak hrozí celá řada zdravotních komplikací. Kromě problémů s pokožkou hrozí škrábání v krku a nespavost, případně rozvoj chronických onemocnění.

Správně větrejte

Pokud chcete bojovat se suchým vzduchem, měli byste se primárně naučit dobře větrat. Výměna suchého vzduchu v místnosti za ten vlhčí zvenku by ale měla mít nějaká pravidla. V prvé řadě větrejte podle počasí. Větrání po dešti nebo právě napadaném sněhu přinese vlhkosti nejvíce.

Ve chvíli, kdy mrzne, vám větrání k vlhčímu vzduchu moc nepomůže. Větrání by navíc mělo být v zimě časté, krátké a intenzivní. Čiňte tak několikrát denně, ale jen pár minut, aby nedocházelo k promrzání místnosti. Trochu otevřít okno nestačí, okna otvírejte dokořán.   

Používejte zvlhčovače

Tím nejúčinnějším řešením je nákup zvlhčovače. Vybrat si můžete ze tří základních typů – existují ultrazvukové, parní a studené zvlhčovače. 



Ultrazvukové zvlhčovače
vytvářejí kapičky vody, které následně rozptylují po místnosti. Jsou tiché a nespotřebují tolik elektrické energie jako další dva typy. 

Parní zvlhčovače vytvářejí páru, kterou vypouštějí do prostoru, a kromě toho, že horká pára zvlhčuje vzduch, zároveň umožňuje ničení bakterií.

Výhodou studených zvlhčovačů je zase to, že nezvyšují teplo v místnosti.

Tip: Všechny typy zvlhčovačů včetně příslušenství najdete v této nabídce: zvlhčovače vzduchu


Nepřetápějte místnost

Další jednoduchou cestou ke snížení vlhkosti je snížení teploty. S rostoucí teplotou vlhkost klesá, proto se snažte místnost příliš nepřetápět a topit jen tak, abyste se doma cítili příjemně.



Tip:
Pro udržení správného klimatu v našich domovech pomáhá řada moderních přístrojů. Podívejte se, jaké přístroje vám pobyt doma zpříjemní: Moderní přístroje a jejich vliv na vaše zdraví.

Pozor na babské rady

Na internetu najdete tisíc a jednu radu na téma “Jak zvýšit vlhkost” – mít kytky v místnosti, sušit prádlo v pokoji, dávat hrnec s vodou. Případně se doporučuje umístit mokrý hadr na radiátor či alespoň nechat otevřenou myčku. Všechny tyto rady jsou ale pouze krátkodobým řešením,  navíc velmi málo účinným, proto je lepší hledat dlouhodobější variantu. Navíc například při opakovaném používání mokrého hadru na topení může docházet ke vzniku plísní. Správné větrání a nepřetápění místnosti by mělo být základem, pokud ale ani to nepomáhá, či pouze mírně, určitě je nejlepší variantou sáhnout po zvlhčovači.
 
 
19.02.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444