200 let staré i supermoderní domy využívají výhod tepelných čerpadel

Řadové domy v Michalovicích

Řadové domy v Michalovicích

Co mají společného roubený statek z roku 1802 a špičkově vybavený nízkoenergetický dům z roku 2016? V obou domech se o teplo a teplou vodu starají tepelná čerpadla a ukazují, že tato moderní technologie perfektně funguje bez ohledu na stáří budovy.

Kulturní památka - statek Salajna

Pečlivě restaurovaný statek Salajna leží v krásné krajině mezi Františkovými a Mariánskými lázněmi. Ještě v roce 2004 byl na seznamu nejohroženějších nemovitých památek a po náročné rekonstrukci podpořené finančně Karlovarským krajem, Ministerstvem kultury a Evropskou unií se stal zcela unikátním místem, které si můžete pronajmout jak na týdenní dovolenou, tak třeba jen na víkend.

O pohodu až osmnácti hostů se stará tepelné čerpadlo IVT země/voda o výkonu 14 kW, které odebírá teplo z kolektoru ukrytého pod trávníkem na zahradě. Kolektor má plochu 1 600 m2 a je tak připraven pro připojení druhého tepelného čerpadla, pro sousední rekonstruovanou budovu, která kapacitu objektu ještě rozšíří. Kromě vytápění se tepelné čerpadlo stará i o přípravu teplé vody, které je dostatek i v případě, že se celé osazenstvo penzionu vrátí z náročné cyklistické vyjížďky a vrhne se do sprch.

Statek Salajna získal první místo v soutěži Stavby Karlovarského kraje v kategorii zachráněné památky. Ukazuje, že spojení moderní technologie tepelných čerpadel a 200 let staré budovy je nejen možné, ale i velmi výhodné, protože umožňuje s nízkými náklady vytápět i budovy, které není možné zateplit podle dnešních standardů. 
Statek Salajna

Unikátní rodinné domy plné moderní technologie 

V krásném prostředí golfového hřiště v Michalovicích u Mladé Boleslavi (viz úvodní foto) vzniklo devatenáct řadových domů vybavených nejmodernějšími úspornými technologiemi. Zdrojem tepla jsou tepelná čerpadla IVT Premiumline EQ 4,5, která se starají o vytápění, ohřev vody a v létě o chlazení. Zdrojem energie pro tepelná čerpadla je v každém z domů jeden vrt hluboký 75 m, který je proveden přímo pod místností s tepelným čerpadlem.

AZ TOWER v Brně  
AZ TOWER v Brně  
Tepelné čerpadlo je ale jen jednou z částí celého promyšleného systému. Základem je kvalitní a dobře izolující jednovrstvý obvodový plášť z plněných cihel HELUZ Family 50 2in1. V každém z domů je instalováno i řízené větrání s rekuperací, které spolu s cihlami HELUZ výrazně snižuje tepelnou ztrátu a pro vytápění tak stačí jen malé tepelné čerpadlo s výkonem 4,7 kW.

V celém domě je instalováno podlahové topení GETASYSTEM, které kromě úsporného a komfortního vytápění umožňuje v létě i pasivní chlazení domu. Při něm se chlad z vrtů pouští přes chladící jednotku IVT PKS přímo do podlahového topení a dům se tak chladí zcela bez hluku, průvanu a jen s minimální spotřebou elektřiny.

V obou případech se investoři rozhodli pro švédská tepelná čerpadla IVT, která jsou v České republice nejpoužívanější. Od roku 1991 jich zde bylo instalováno více než 11 000 a kromě rodinných domů vytápí například i nejvyšší budovu v ČR – brněnský AZ TOWER, nebo celou ZOO v Ústí nad Labem. Za 25 let působení na českém trhu, ušetřilo IVT svým zákazníkům na fakturách za energie více než  2,1 miliardy korun.

www.cerpadla-ivt.cz
29.08.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444