15 polic a poliček

Snadná výroba a elegantní vzhled

Tak si konečně odložte. Kam však položit klíče nebo mobilní telefon? Kam při sprchování položit brýle? Odkládací prostor potřebujeme skoro všude: v předsíni, v koupelně, v dětském pokoji...

1...se zásuvkou

U první varianty jsme se rozhodli pro lepenou konstrukci s podélně zkosenými hranami. Natírání hran police je pak v takovém případě mnohem jednodušší. Pokud nevlastníte zkosovací kotoučovou pilu nebo si na řezání zkosených hran netroufáte, můžete jednotlivé díly slepit i běžným způsobem. Silně savé hrany MDF desek se pak musí několikrát důkladně přetřít základovým nátěrem.
  • Zkosené hrany desek (45°) se vytvoří na stolní kotoučové pile.
  • Potom se všechny desky položí na rovný podklad a z horní strany se spojí několika pruhy samolepicí pásky.
  • Potom se všechno otočí, zkosené hrany se potřou lepidlem...
  • ... police se složí dohromady a zpevní se dalšími pruhy samolepicí pásky.
  • Do zadní hrany police se vrtákem o průměru 30 mm vyvrtají slepé otvory pro zápustné věšáky. Kování se do otvorů zatlučou dřevěnou paličkou.
  • Zásuvka se jednoduše slepí dohromady.

      Orientační náklady: Na výrobu jedné police se zásuvkou potřebujete MDF desku (korpus 16 mm, zásuvka 12 mm) za 120 korun a 3 mm silnou překližku o rozměrech 38x16,7 cm za zhruba 30 korun. K tomu trochu lepidla na dřevo, barvu a dva kovové zápustné věšáčky za 80 korun.
       


    1. 2... s osvětlením

      I tato krásná police je slepena z lišt s podélně zkosenými hranami. Pokud zkosené hrany nemůžete doma vytvořit, pak můžete o provedení tohoto úkonu požádat nějakého blízkého truhláře, který to pro vás udělá za pár korun. Potom se prkna slepí jako na obrázku a nalakují se. Na stěnu se připevní zářivka a nad zářivku se přišroubuje dřevěná lišta o rozměrech 2x2 cm, ke které se přišroubuje hotová polička.
      Orientační náklady: Kovové věšáčky (stavební hypermarket) čtyřikrát 70 korun, 12 mm silná překližka o velikosti 15x40 cm za 90 korun, 30 cm dlouhá zářivka za 400 korun

      3... s magnetickou tabulí

      Tato polička s magnetickou tabulí vám zajistí hravé zvládnutí domácího managementu. Do korpusu o délce 50 cm se z každé strany vejde jeden tlustý telefonní seznam. Na poličce je místo pro telefon a na plech se dají pomocí malých magnetů připevnit všechny důležité schůzky, termíny, adresy či vzkazy. Části korpusu se jednoduše slepí dohromady. Pravé úhly si zajistíte pruhem ze zbytku dřevěného materiálu (zde bílý), který je stejně široký jako dno korpusu. Do zadní stěny korpusu se vyvrtají dva otvory o průměru minimálně 15 mm. Pomocí těchto otvorů se hotová polička zavěsí na dva háčky přišroubované ke stěně. Orientační náklady: MDF deska za 140 korun, hladký plech o rozměrech 50x20 cm za 80 korun, lepidlo na dřevo, montážní lepidlo, háčky, barva.

      4...na cestách

      S touto poličkou se obyčejné uklízení stane oblíbenou hrou každého dítěte. Nákladní vláček totiž snadno a rychle pojme spoustu hraček. Celá polička se navíc dá snadno sundat ze stěny, takže si s ní děti mohou hrát i na opravdovou železnici. Všechny části vláčku včetně koleček jsou jednoduše slepeny dohromady. Polička je vyrobena z MDF desky o tloušťce 16 mm.
      Náš tip (obr. 1): dvě MDF desky sepněte dohromady svěradlem a obrysy obou bočních stran vyřízněte současně.
      Orientační náklady: Na výrobu trojdílného vláčku potřebujete kousky MDF desky asi za stokorunu, kulatou tyč o průměru l cm za 30 korun, kulatou tyč o průměru 3 cm za 50 korun a čtvercovou lištu také asi za 50 korun. K tomu trochu barvy, lepidla na dřevo a obyčejné háčky na zavěšení.

      5...pro malé a velké Schumachery

      Jedinečná výstavní plocha pro závodní vozy všeho druhu je vyrobena z jednoho kusu MDF desky, která je ke stěně přišroubovaná pomocí čtvercové lišty. Velkou část zátěže přitom zachycují tyčky praporků o průměru 14 mm, které jsou v poličce upevněny pod úhlem 45°. Na vyvrtání šikmých otvorů o průměru 15 mm použijte vrtačku v nastavitelném stojanu.
      Orientační náklady: MDF deska za 80 korun, dřevěná tyčka o průměru 14 mm a čtvercová lišta - obě za cca 45 korun, barva a papír na praporky.

      6...se zvířecími konzolami

      Poznali jste ho? V tomto případě se jedná o indického pracovního slona, který má na rozdíl od slona afrického mnohem menší uši. Po přenesení obrysů hlavy z nákresu na MDF desku vyřízněte konzoly přímočarou pilou s listem na řezání oblých tvarů. Všechny části poličky se jednoduše slepí dohromady. K zadní hraně poličky se přišroubuje čtvercová lišta.
      Orientační náklady: MDF deska za 80 korun, čtvercová lišta za 45 korun, barva a vruty.
      Volně nebo s pomocí šablony: Obrysy sloní hlavy můžete na MDF desku zakreslit buď volně nebo je můžete přenést z této šablony.

      7... v sevření čelistí

      Správná polička pro každého domácího kutila, zredukovaná pouze na to podstatné: prkno a dvě dřevěná svěradla. Svěradla se ke stěně připevní pomocí silných kovových úhlů. Při nákupu těchto úhlů dbejte na to, aby měly nejméně 6 cm dlouhá ramena a aby byly buď silnější než 2 mm nebo aby byly v ohybu posíleny stabilizační výztuží.
      Orientační náklady: Dřevoštěpková OSB deska o tloušťce 18 mm za 90 korun, dva úhly za 80 korun a dvě dřevěná svěradla (zde od firmy Klemmsia) přibližně za 450 korun/ks.

      8... s nápadným profilem

      Vystavte své boty na odiv! Na botníku vyrobeném podle našeho návrhu se budou vyjímat opravdu krásně. Polička je vyrobena z 16 mm silné MDF desky, zadní pruh poličky (pod podpatky) je vyroben ze dvou pruhů stejného materiálu. Oba vodorovné díly se po natření přišroubují k bočním vzpěrám (botám) bez použití lepidla. Důležité: použijte co možná nejtenčí šrouby, otvory se v každém případě musí předvrtat, aby MDFdeska nepraskla.
      Orientační náklady: MDF deska za 180 korun, věšáčky za 70 korun, tkaničky za zhruba 80 korun, barva a šrouby.

      9...pro výjimečnou koupelnu

      Tato úzká, asi 12 cm hluboká polička se zcela obejde bez nosných konzol a na stěně drží pouze pomocí hmoždinek a dvou vrutů o délce 16 cm. Polička je vyrobena z borových dřevěných lišt namořených medovou barvou, které jsou drženy v rovnoměrných vzdálenostech pomocí dřevěných špalíků. Nejprve se k lištám přilepí černé špalíky, potom se vyvrtají otvory a nakonec se všechny lišty navléknou na oba dlouhé vruty.
      Orientační náklady: Šest borových lišt o rozměrech 13x30 mm po 45 korunách/ks a dva vruty 6x160 mm po 20 korunách. Pokud budete muset kupovat mořidlo, připočítejte si k nákladům dalších zhruba 180 korun za jednu láhev. Místo černého mořidla můžete použít černou akrylovou barvu.

      10...s květinovou výzdobou

      Chcete mít v koupelné stále čerstvé květiny? S touto poličkou to jistě nebude žádný problém. Na 16 mm silnou MDF desku o šířce 20 cm se nejprve kružítkem narýsuje kruh. Ve středu kruhu se vyvrtá otvor pro zkumavku (použijte vrták o průměru 18 mm). Nádobka o průměru 16 mm bude sice v otvoru vložená poměrně volně, ale vyhnete se tak problémům se zbytky barvy, které by otvor zúžily či ucpaly. Mírnému nakláněni zkumavky se dá předejít, když se na zkumavku ze spodní strany navleče těsnicí kroužek z vodovodního kohoutku. Polička se ke stěně připevní pomocí držáků, které se dají přizpůsobit tloušťce použité desky.
      Orientační náklady: MDF deska 70 korun, zkumavka o rozměrech 16x160 mm (z lékárny), dva držáky za 180 korun, těsnicí k asi 30 korun a trocha barvy.

      11...ve svorkách

      Umělohmotné nosné svorky s rozpěrným zářezem na zasunutí police nabízejí vysokou funkčnost při minimální spotřebě materiálu a práce. Svorky, které se prodávají v sedmi různých barevných provedeních, se totiž ke stěně připevňují pomocí jediného šroubu. Potom se do nich šikmo shora zasune police a je hotovo.
      Orientační náklady: Skleněné police vlevo (čtvrtkruh) se vyrábějí pouze v průměrech 25 a 30 cm a prodávají se za ceny od 300 korun, podélná polička o hloubce 12 nebo 25 cm a délce 60 nebo 80 cm se prodává za 250 korun a více. Sada dvou umělohmotných svorek pro skleněné police o tloušťce 8 mm stojí zhruba 150 korun.

      12...s vysokou nosností

      Lehký a elegantní vzhled a k tomu překvapivě vysoká nosnost - to je výsledek kombinace podélné hliníkové rozpěrné kolejnice a 6 mm silné skleněné police. Vodorovný držák se připevní pomocí obyčejných šroubů a hmoždinek. Skleněná polička se pak jednoduše zasune do držáku.
      Orientační náklady: Souprava Adria se skládá z 6 mm silně skleněné poličky, podélné rozpěrné kolejnice z bílého hliníku, bočních krytů a montážního materiálu a prodává se ve stavebních hypermarketech za ceny od 700 korun.

      13...neviditelný držák

      Kdo by neznal klasiku od firmy IKEA - police Lack. Silná police se na stěnu upevňuje pomocí ukryté konzoly. Kovová konzola se přišroubuje ke stěně klasickým způsobem a police se pak jednoduše navlékne na dva kovové čepy. Potom se celá police zajistí ze spodní strany proti vypadnutí.
      Orientační náklady: Police o rozměrech 110x26 cm se prodává v různých barvách (laminované provedení) asi za 300 korun, ve vybraných dýhách pak i za 600 korun.

      14...skleněná police s vlnou

      Na elegantně prohnuté polici Crazy Wings budou vystavené předměty působit téméř jako umělecká díla. Noblesní vzhled však něco stojí...
      Orientační náklady: Souprava Snake s držáky (nahoře, 160x40x20 cm, dvoudílná) asi 6000 korun, dále police Concavo (uprostřed, 100x20 cm) asi 1500 korun plus držáky Bingo 300 korun, police Onda (dole, vzájemně kombinovatelné, 100x20 cm) za zhruba 1500 korun plus 200 korun za každý držák Pelicani. Od firmy Pekodom.

      15...sloní

      Originální držáky ve tvaru slona či delfína přivábí pohled každého návštěvníka vašeho bytu. Nosný kovový držák, který se dá báječně použít i bez použití ozdobných krytů, se ke stěně připevní pomocí jediného šroubu. Tento držák unese police o tloušťce od 4 do 20 mm. Dvoudílný kryt se zvířecím motivem se pak na držák jednoduše nasadí.
      Orientační náklady: Kovové držáky v sedmi různých barevných provedeních se prodávají jednotlivě za 100 korun, slon včetně držáku se prodává za 250 korun, delfín s držákem za ceny od 450 korun. Od firmy Gardinia.

      25.10.2005

      BYDLENÍ.CZ doporučuje

      • JMP - Studio zdravého spaní®

        Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

      • Mountfield a.s.

        Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


      BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

      REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
      Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444