10 tipů, jak se zahřát a neprotopit majlant

Ohřát se v letošní zimě, to pěkně prožene peněženku. Přinášíme proto některé tipy, jak její finanční bolesti zmírnit.

1. Teplé jídlo

Nic vás neprohřeje tak, jako teplá polévka. Jídlo má ale obecně vliv na to, zda se cítíte zahřátí. Každá potravina má na tělo jiné energetické účinky. Zatímco některá jídla vás zahřejí zevnitř a dodají vám energii, jiná vás ochladí. Ideálními potravinami na zahřátí jsou například pórek, zázvor, luštěniny, skořice, pepř či med.

2. Úsporný přímotop

Mezi přímotopy s nízkou spotřebou patří především ty, které fungují na principu sálavého tepla. Typicky infrazářič nebo karbonový zářič. Jedná se o zařízení, které ohřívá osoby a předměty a ne vzduch. Je tedy maximálně efektivní a s nižší spotřebou elektrické energie.

Tipem na velmi úsporné topidlo může být i olejový radiátor, který dokáže dlouhodobě držet nezámrznou teplotu, což oceníte přes zimu na chalupě. Navíc horký olej uvnitř hřeje dlouho i po vypnutí přístroje.



3. Zatopte si klimatizací

Máte spojenou klimatizaci jen s používáním v létě? Chyba. S klimatizací se dá stejně efektivně topit v zimě. Efektivně a úsporně. Spotřeba při vytápění je v průměru až 5krát nižší než u přímotopu. Pro vytápění se hodí klasická stacionární jednotka a v případě, že byste chtěli vytopit více místností, zvolte klimatizaci multisplit.



4. Krbová kamna

Romantika a tepelný komfort. Krbová kamna jsou doslova k nezaplacení. Investovat do nich se vyplatí. Zahřejí vás i v těch největších mrazech.

5. Vyhřívací deka

Stará dobrá deka. Respektive nová a vyhřívaná. Současné vyhřívací deky vás spolehlivě zahřejí. Jsou vybaveny několika stupni nastavení teploty a sehnat se dají v mnoha barvách a velikostech. Jsou tak měkoučké a představují ideální vánoční dárek.



6. Ranní rozcvička

Jestli vám něco rozproudí krev, je to sport. Stačí pár minut každé ráno a na chlad si už ani nevzpomenete. Stejně jako na zimní depresi.

7. Koberec

Teplý vzduch stoupá nahoru a nezakrytou podlahou uniká přibližně 10 % tepla. Studená podlaha znamená studené nohy a jak je zima od nohou, těžko se už člověk zahřeje. S tímto problémem pomohou nejen teplé ponožky, ale zejména koberec.

8. Domácí mazlíčci

Živé teplo? Sem s ním. Pes či kočka - to jsou zaručené tipy. Spolu s nimi přichází i pořádná dávka canisterapie.

9. Kosmetika s chilli

Na trhu je několik kosmetických přípravků na tělo, které obsahují chilli. Jestli něco vaše tělo prohřeje, jsou to právě chilli papričky. A když už nic jiného, budete mít po krémech alespoň hebkou pleť.

10. Prevence

Kdo se otužuje, tomu stačí málo. Respektive málo tepla. Otužování působí proti nemocem z nachlazení, ale také proti alergiím, hypertenzi a některým nervovým chorobám. Při otužování se vyplavují hormony štěstí.
15.12.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444