10 tipů a triků pro správnou údržbu bazénu

Bazén na zahradě je dnes už nezbytným doplňkem moderního bydlení. Pokud mu věnujete odpovídající péči, můžete se v něm koupat prakticky od jara do podzimu. Poradíme vám, jak na to.

1. Čistota vody

Kvalitní a čistá voda je základ zdravého koupání. Proto by vám v bazénu neměla chybět písková filtrace. Ta slouží k zachycení nečistot na základě přírodních principů.

2. Udržujte pH

U bazénové vody je třeba hlídat hodnotu pH, která by měla dosahovat určitého rozpětí. Jakmile se z něj vychýlí, sníží se účinnost čistících prostředků a voda se začne rychleji kazit. K bazénovému vybavení tak patří tester na určení pH vody a vhodné přípravky k jeho úpravě.

3. Máte tvrdou vodu?

Jestliže jste napustili bazén vodou ze studny, může být tvrdá. To bývá i důvod, proč se zakaluje a nepěkně zabarvuje. S pomocí speciálního testeru určete stupeň tvrdosti vaší vody a použijte stabilizátor tvrdosti k její optimalizaci.

4. Méně chemických prostředků

Ne každému vyhovují chemické čistící prostředky. K jejich snížení vám pomůže UV lampa, která zajistí dostatečně vydezinfikovanou a kvalitní vodu.
 

5. Zasolte si!

Chcete snížit množství bazénové chemie u vás doma? Pořiďte si do bazénu slanou vodou, která díky elektrolýze pomocí tzv. solničky, dokáže dezinfekci vyrábět přímo ze slaného roztoku. Není proto potřeba přidávat do vody jakoukoliv další dezinfekci. Sůl působí na pokožku stejně příznivě jako ta, která je obsažena v mořské vodě. Má to jediný háček. Sůl, je agresivní vůči nerezovým částím bazénu. Ty by proto měly být plastové nebo z titanu.


6. Šikovné vysávání

Ke správné údržbě bazénu se hodí i bazénový vysavač. Máte na výběr ze dvou typů: poloautomatický a automatický. Finální výběr byste ale měli podřídit tvaru a velikosti bazénu. A pozor, pokud máte v bazénu schody, případně podvodní světla a další doplňky, zajímejte se, zda vybraný model zvládne i tyto překážky.


7. Přikrytý bazén = méně práce

Do otevřeného bazénu snáze napadá listí, prach a další nečistoty. Pokud ho přikryjete, ušetříte si práci a finanční prostředky. Nejvhodnější je klasické bazénové zastřešení. Vybírejte ale takové, které se dá co nejvíc otevřít, protože v letních vedrech by se bazénová voda mohla v horku naopak kazit. 


8. Dlažba kolem bazénu

Jestliže se rozhodnete pro zapuštěný bazén, položte kolem něj v šíři alespoň jednoho metru protiskluzové dlaždice. Při chůzi na boso si tak zanesete do bazénu méně nečistot, než kdybyste do něj vstupovali rovnou z trávy. Navíc dlažba se dá snadno spláchnout vodou.



9. Mycí zóna

Pokud vlastníte nadzemní bazén, umístěte ke schůdkům mycí zónu pro nohy, přes kterou se prochází do bazénu.

10. Solární sprcha

Bez opalovacího krému se na zahradě neobejdete. Jenže mastná pokožka zanechává v bazénové vodě nežádoucí film. Naučte sebe i rodinu před každým koupáním pořádně osprchovat a budete mít o starost méně.

Více na www.albixon.cz
21.07.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444