10 důvodů, proč nás dlouhodobé sezení zabíjí

Varování o nepříznivém vlivu sedavého zaměstnání na naše zdraví se v poslední době objevují stále častěji a zde se nejedná „pouze“ o chronické bolesti zad. Například podle jedné nedávné americké studie (Medical Billing & Coding), ten kdo sedí více než 6 hodin denně má o 40 % vyšší pravděpodobnost, že zemře během 15 let, než někdo, kdo sedí méně než 3 hodiny denně.

Přečtěte si 10 významných rizik, které vám při dlouhém sezení hrozí a jak se jim bránit. Lékaři našli jednoduché řešení, jak tomu předcházet - zvýšit pohyb a pro sezení v práci používat kvalitní zdravotní židli, která pohyb těla umožňuje.

Co je tedy konkrétně špatně s naším tělem, když sedíme 8 hodin denně jako průměrný Čech? 

  1. Svaly bez pohybu spalují méně tuku, krev proudí pomaleji a mastné kyseliny mohou snadněji ucpat srdce.
  2. Zvyšuje se krevní tlak i hladina cholesterolu, proto lidé se sedavým zaměstnáním mají více než 2x vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
  3. Riziko diabetu se zvyšuje o 24 %, jelikož svaly v klidovém režimu na inzulín nereagují tak rychle, jako když pracují, takže slinivka břišní produkuje více a více inzulínu.
  4. Elektrická aktivita svalů se vypne, vaše tělo účinně zastaví spalování kalorií, enzymy, které odbourávají tuk, poklesnou o 90 %.
  5. Stoupá riziko vzniku rakoviny, v pasivní poloze bez pohybu oslabuje náš imunitní systém, který zabíjí poškozující - a potenciálně rakovinotvorné - volné radikály.
  6. Mozek otupuje. Pohybující se svaly pumpují do mozku okysličenou krev. Dlouhodobý sedavý způsob života vše zpomalí, včetně funkce mozku.
  7. Meziobratlové ploténky jsou stlačeny, vysychají a tvrdnou, čímž ztrácí svou tlumící funkci mezi obratli. To způsobuje bolesti zad a poškození páteře.
  8. Riziko hluboké žilní trombózy se zvyšuje o 93 %. Krev se hromadí v nohách, projevem jsou oteklé kotníky a křečové žíly až po nebezpečné krevní sraženiny.
  9. Stoupá též riziko osteoporózy. Aktivní činnosti, jako je chůze, běh atd. stimulují kosti, aby byly hustší a silnější, pasivní sezení způsobuje opak. 
  10. Pasivní sezení omezuje náš celkový rozsah pohybu, zkracují se šikmé břišní svaly, které zapojujeme vsedě jen velmi zřídka. Když se hrbíme na židli, tak přestávají úplně pracovat i přímé břišní svaly a hýždě a na to si lehce zvyknou. Ochablé břišní svaly a měkké hýždě zhoršují tělesnou stabilitu i vizáž.
 

Lékem je aktivní sezení

Dobře, rizika dlouhodobého sezení jsme si řekli, ale jaké je řešení? Mnoho z nás má přece sedavé zaměstnání. Co s tím můžete dělat? Zapojte během dne více pohybu, vyběhněte schody, vystupte z tramvaje o zastávku dřív, nepoužívejte výtah a zkuste vyměnit svoji židli.

Kvalitní zdravotní židle SpinaliS je jediná židle certifikovaná jako zdravotní pomůcka. „Když mluvíme o zdravém sezení, máme na mysli aktivní sezení. Jedná se o pohyblivý sedák na pružině v kombinaci s pevnou ergonomickou zádovou opěrkou. Podporuje přirozený pohyb i při práci vsedě a zároveň garantuje bezpečnou polohu. Bolestem zad nejen předchází, dokonce je i v mnoha případech odstraňuje,“ vysvětluje Adam Zaydlar z Centra zdravého sezení. „Například rehabilitační míč nemá stabilní bod, a proto není pro dlouhé užívání dostatečně bezpečný. Fyzioterapeuti i ortopedi doporučují maximální délku sezení na míči 2 hodiny.“


Zdravotní židlI SpinaliS můžete osobně vyzkoušet v Centru zdravého sezení v Praze na Vinohradech nebo v krajských showroomech, kde vám doporučí správný model židle podle tělesné konstituce a zajistí zkušební zápůjčku zdarma.

Více na www.zdravotni-zidle.cz

Zdroje: Vědci, jejichž studie obsahují fakta zahrnuté v této zprávě: 
James A. Levine -  ředitel centra Obesity Solutions v Mayo Clinic a Arizona State University. 
Charles E. Matthews -  National Cancer Institute, autor několika studií o sedavém způsobu života 
Jay Dicharry -  ředitel biochemicke laboratoře, Oregon, author knihy "Anatomie pro běžce" 
Tal Amasay -  ředitel oddělení sportu a tělovýchovy na Barry University, Florida
03.04.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444