Využití tepla ze střechy

Na střechách rodinných domů dnes ani u nás nejsou nijak vyjímečné sluneční kolektory, jimiž lze v našich podnebních podmínkách zajistit ohřev užitkové vody.

Ze sluneční energie můžeme my, pozemšťané, získat všechny druhy energie, tedy i teplo a elektrickou energii. S tepelnou energií ze slunečního záření hospodaří už po staletí např. zahradníci využíváním skleníků. První sluneční kolektory, které sluneční svit na teplo mění tzv. absorpcí, se ale začaly objevovat až po světové ropné krizi v roce 1973, podobně jako tepelná čerpadla.

Získanou tepelnou energii odebírá ze slunečního svitu médium, jímž je dnes nejčastěji nemrznoucí kapalina proudící trubkami absorbéru. Ten je zasazen do kovového nebo plastového pláště s tepelnou izolací. Často jej také navíc chrání bezpečnostní sklo.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pokud chceme pomocí kolektorů ohřát užitkovou vodu, je třeba pořídit celou solární sestavu, která se skládá ze slunečních kolektorů a jejich držáků, elektronického regulátoru, nemrznoucí náplně, oběhového čerpadla, armatur a zásobníku teplé vody s výměníkem. Voda v zásobníku se ohřívá, v době slunečního svitu a využívat ji pak můžeme i v době, kdy slunce nesvítí. Množství její zásoby závisí na tom, jakou kapacitu má zásobník, který jsme si pořídili.

Solární systém je obvykle řízen regulátorem, který spíná čerpadlovou jednotku podle teplotního rozdílu mezi slunečními kolektory a zásobníkem teplé vody. Dohřev teplé vody se v případě potřeby nejčastěji provádí buď elektrickou topnou jednotkou, nebo elektrickou topnou jednotkou kombinovanou s výměníkem tepla z kotle.

Bezesporu zajímavou informací je, že čtyřčlenná domácnost v ČR může pokrýt i více než polovinu své roční spotřeby teplé vody pomocí čtyř až šesti m² plochy solárních kolektorů. Výrobci také udávají, že za dva roky ušetří solární kolektory, jejichž životnost je v současné době už několik desítek let, v průměru více energie, než byla použita na jejich výrobu.

Ploché solární kolektory se montují na sedlové i pultové střechy a výrobci věnují pozornost také konstrukčním hlediskům, tak, aby jejich instalace byla snadná. Protože kolektory ovlivňují i architektonickou podobu domu, nezanedbávají ani estetická hlediska.

 

20.01.2010 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444