Terénní úpravy již nebudou noční můrou. Jak na převýšení v zahradě?

Při plánování dispozice zahrady často řešíme, jak vyřešit převýšení v terénu, jak zmírnit svažující se terén či například, jak zpřístupnit jednotlivé části zahrady pomocí komunikačních zón a cest. Zpevnění terénu a řešení nerovností však nemusí být vždy problémem a dá se vyřešit stavebními systémy, s kterými zůstane i vaše zahrada esteticky čistá.

Jaké jsou možnosti zpevnění terénu?

Řešení pro různé výšky terénu, které by jinak zůstaly nepřístupnými, je několik. Prvky, které plní tuto funkci a zároveň jsou velmi variabilními, jsou například betonové palisády. Palisády se skládají za sebe a výhodou je složení do požadovaného tvaru dle vaší fantazie a potřeby. Toto řešení vás neomezí ani při výšce terénu. Společnost CS-BETON vyrábí betonové palisády až do výšky 1,5 metru.

Další možnost, jak překonat převýšení v terénu, je vybudování schodiště například z betonových stupnic, u kterých lze díky jejich kombinaci a možnosti pokládky upravit výšku i délku schodu. Jako tomu je u schodnice CSB-STEP. Konce schodů jsou navíc opatřeny protiskluzovými zářezy, které snižují riziko uklouznutí.

Velmi oblíbené řešení pro podporu svahu a převýšení, je systém betonových bloků CSB-NATURBLOK. Systém lze použít pro výstavbu opěrných i okrasných zdí v jakémkoli terénu. Systém bloků navíc působí velmi přirozeně a to z důvodu speciální povrchové a barevné úpravy každého kusu. Celý systém dostává podobu přírodního kamene. Tento systém je možné použít také pro výstavbu schodů. 


Jak na správné ukotvení jednotlivých prvků

Pro základ betonových palisád jsou dostačující betonové lože, do kterých jsou palisády uloženy. Z pravidla je betonová palisáda uložena do 1/3 své délky. Kolem palisády se dále vytvářejí speciální klíny, které pomůžou palisádu usadit a zabezpečí, že zůstanou na svém místě.

Pro základ betonových schodů můžeme využít několik možností. Prvním způsobem je využití podpůrných betonových tvárnic, které je nutné vylít betonovou směsí. Na tento základ můžeme pomocí stavebního lepidla upevňovat jednotlivé dílce betonových schodů. V případě rostlého terénu můžeme schodnice klást na vytvarovaný terén s doporučenou podkladní vrstvou štěrku.

Pro usazení systému betonových bloků stačí využít jakákoliv stavební lepidla, která dostatečně systém udrží. Výše zmíněný důraz na přírodní vzhled kamenů navíc žádným způsobem nenaruší estetický vzhled vaší zahrady.
 
Více informací
26.11.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444