Styly vašeho domova 2.

Mezi romantickými návraty k jednoduchému venkovskému způsobu zařizování je dnes převládajícím trendem takzvaný nový venkovský styl.

Mezi romantickými návraty k jednoduchému venkovskému způsobu zařizování je dnes převládajícím trendem takzvaný nový venkovský styl. Přirozenost je dnes oblíbená více než kdykoli předtím a nový venkovský styl nabízí cestu, která je v kontrastu s chladným stylem velkoměsta - s barvami, které působí uklidňujícím způsobem, materiály, které spojují s přírodou, a formami, které jsou přirozené a měkké.
 
V novém venkovském stylu se upouští od přílišné ozdobnosti a přechází se k lehkým prvkům čistých tvarů, důraz se klade na řemeslnou kvalitu. Nábytek si přitom zachovává určité regionální vlivy - od seversky chladného až po veselý a barevný středomořský styl. Jedno však spojuje všechny prvky nového venkovského stylu - designéři nechávají hovořit materiál sám za sebe. Bez zbytečných ozdobných prvků na korpusech se o to více projeví jeho přirozené struktury a barvy.

Nový venkovský styl lze bez problémů kombinovat i s některými moderními prvky. Důležitou roli zde mají textilie. Interiér se pomocí nich doplní barvami a vzory tak, aby v něm vytvořily estetický akcent. Typické jsou jednoduché motivy květin, čtverečků či proužků a jejich kombinace. Materiály jako bavlna, len či hedvábí tak mohou udělat z našich domovů místo, kde se budeme cítit dobře.
 
 
V současnosti se projevuje touha po návratu do minulosti, do starých dobrých časů, do přívětivých prostor bez rušivých vlivů, s měkkými tvary a jemnými barvami.
Charakteristickými zařizovacími prvky jsou zasklená vitrína, masivní skříň, almara, prádelník se zásuvkami či křeslo "ušák". Podlaha je dřevěná nebo z keramiky v barvách pálené hlíny. Koberce jsou menší běhouny, tradiční, tzv. hadrové, nebo tkané z přírodních materiálů (např. ze sisalu), na stěnách se preferují pastelové barvy, někdy se využívají i tapety.

Klasické tvary a materiály jsou charakteristické i pro lampy (například mosazná konstrukce se stínidlem z textilu či skládaného papíru). Typickými doplňky jsou například rodinné fotografie v dřevěných rámečcích, deky, polštáře či závěsy z jemného plátna. Spolu s novým venkovským stylem je dnes oblíbený i styl romantický a interiéry se specifickými etnickými prvky.

Pokračování příště...
Převzato z časopisu Home 12/2004

 

Text: Viera Struhařová

Foto: Archiv autorky, redakce a firem Donate a Hitra 

27.12.2006 | Viera Struhařová
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444