Staňte se zastáncem luxusu

Foto: Archiv autorky

Foto: Archiv autorky

Vybavujeme interiér podle Feng Shui

Podle zásad Feng Shui je třeba směřovat k rovnováze. Jsme neustále v proudu dění, ale ani hledání harmonie neznamená zřeknutí se života, zakonzervování se v postoji, který nelze měnit. Spíš představuje dynamickou cestu poznání. Než začnete doma nebo v kanceláři přesunovat a kupovat nový nábytek, ještě než uděláte energetickou očistu prostoru, uvědomte si, že dům a vy jste spojené nádoby.

Jsme na tom stejně jako náš dům
Nelze žít šťastný, materiálně, sociálně, duchovně i duševně harmonický život a mít kolem sebe obraz zmaru a nemoci. Jsou místa, která energii dodávají a ta, která ji berou. Do těch prvních se budete rádi vracet. Ať přijdete sebevíc zmožení po těžkém dni, můžete si být jisti, že po chvíli strávené v milém křesle pod dekou vám bude dobře. Dům doplní vaše energetické zásoby. Do jiných míst můžete přitančit plni nápadů, invence a radosti, ale po chvíli vás negativita prostředí vymačká jako citrón. Naučte se správně vyladit svoje okolí a stane se vaším nejlepším pomocníkem.

Rozhodněte, co je důležité
Domy, byty, jsou poměrně nákladnou investicí dlouhodobě utvářející náš další život. Je třeba důkladně zvážit, zda vzhled, prostory vyjadřují a respektují vaši osobnost. Kromě sebe zapojte do uvažování o domě či bytě širší kontext. Vezměte v úvahu naše kulturní a historické kořeny a pořizujte si takovou stavbu, která se hodí do krajiny. Vzhledem, použitými materiály respektuje, zda stojí ve městě, vsi či na samotě.

Ať chceme nebo ne, naše okolí nekončí našimi zdmi a vyměřovacími kolíky, ale pokračuje zahradami sousedů, ulicemi, loukami, poli. Buďte vlídní a s láskou pečujte o své okolí. Krásné dveře nebo kvetoucí keře možná sousedy inspirují. Pokud zvolíte strategii hrozeb zbytečnými špičatými rohy, pozemek obeženete ostnatým drátem, nečekejte od místní komunity přízeň a při potížích podporu.
Volte pravidelný půdorys
Uvědomte si, že obydlí symbolickým způsobem zrcadlí život svých majitelů. Chcete-li prožívat soulad, mít v rovnováze rodinný život, profesi a nacházet i čas pro sebe, volte život ve stavbách s pravidelným čtvercovým či obdélníkovým půdorysem, rovněž atriové domy se zahradou uprostřed mají své kouzlo. U domů se zvláštní, nepravidelnou základnou hrozí nebezpečí, že budete v životě pociťovat nerovnováhu. Může vám scházet dostatek financí, pokulhávat rodinný život nebo budete postrádat trpělivost při dokončování úkolů...

Nevyužívané prostory zatěžují
Dobře zvažte, jak velký prostor vlastně k životu potřebujete. Zdá se příjemné mít hodně místa na všechny koníčky. Hlavně lidé žijící ve stísněných prostorech sní o tom, jak si pořídí ranní salónek, večerní klubovnu... Posléze se jejich sen stane realitou, ale místnosti z nedostatku času nikdo nevyužívá a stávají se pro majitele zátěží, energetickým břemenem, které ubírá sílu.

V současnosti jsou moderní velké kuchyně, ale než do jejího vybavení investujete statisíce, položte si otázku, jak často skutečně vaříte, zda by vám stačilo méně skříněk a více radosti vám přinese čas strávený v pořádném křesle nad knihou.
Kupujte dokonalost
Staňte se zastánci luxusu. Pokud si pořizujete nové vybavení, volte převážně přírodní materiály, poctivé zpracování. Ať se jedná o skříň nebo lampičku. Vybírejte takové zboží, které se vám opravdu líbí a díky své kvalitě může sloužit dlouhá léta. Přirozeně vyšší cenu hravě snížíte úsporností při zařizování. Mnohdy stačí jedna krásná skříň místo tří obyčejných. Pokud máte právě chuť mi s povzdechem oponovat, že jediná skříň zdaleka nedokáže pojmout všechny věci, je čas na pořádnou revizi.

Foto: Archiv autorky  
Foto: Archiv autorky  
Udělejte novému místo
Ruku na srdce, používáte opravdu všechny předměty, které máte ve skříních, stolech, pod postelemi, v krabicích na půdě, v kůlně, ve sklepě? Vybalili jste všechny svatební dary, balíky po předešlém stěhování? Jak je to dlouho, co jste skartovali zbytečnosti z šanonů domácího účetnictví? Neválí se náhodou někde staré noviny či časopisy, protože jste si namlouvali, že se k nim někdy vrátíte? Kolik z věcí „mohlo by se to ještě hodit“ leží zapomenuto a padá na ně prach? Nepoužívané zařízení tříští vaše soustředění, je to minulost, která vás brzdí. Představte si sami sebe jako horolezce, který si batoh naplní hloupostmi a diví se, že se mu tam již nevejde důležité vybavení. Jediným rozumným řešením je „nasyslené přebytky“ darovat, prodat nebo vyhodit. Rozbité předměty spravte, nebo bez milosti pošlete také pryč. Příjemný pocit volnosti a příliv nové energie za to stojí.
Jedinou jistotou je proměnlivost Vesmíru, neustálá změna a směřování k harmonii
Umění Feng Shui vede k uměřenosti, skloubení materiální i duchovní hojnosti, pěstování krásy viditelné na pohled i té skryté ve vztazích, ve smysluplném prožívání každého dne. Prvním krokem k takovému životu je vnější i vnitřní úklid. Je třeba si ujasnit svůj životní směr a zbavit se zbytečností, které již nejsou aktuální, a vykročit.

Mgr. Hana Kopecká
poradkyně Feng Shui
www.harmonickyprostor.cz
07.11.2014 | Hana Kopecká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444