S nízkoenergetickými domy ušetříte

Se stále rostoucími cenami za energie se zvyšuje zájem budoucích majitelů rodinných domů o nejrůznější opatření v oblasti úspor energií, jako jsou zateplování, alternativní způsoby vytápění atp. V poslední době se lidé stále více zajímají o vlastnosti nízkoenergetických domů.

V současné době působí na trhu již několik developerů, kteří se výstavbou nízkoenergetických domů zabývají. Jedním z nich je společnost BEMETT, a.s., která přichází s projektem výstavby řadových nízkoenergetických domů v Drahelčicích u Prahy. Obec Drahelčice je velmi atraktivní především díky své blízkosti Praze, vynikající občanské vybavenosti i krásné okolní přírodě. V klidné části Rudné – Drahelčic, v lokalitě Slunečná, bude možné zakoupit funkčně řešené domy 4+kk o výměře 102 m2 včetně pozemku za cenu 3 645 100 Kč již zahrnující DPH.


Tyto stavby spadají v přehledu energetické náročnosti budov do kategorie B – tzv. úsporných staveb. Vyšší hodnocení má pouze kategorie A – tzv. pasivní domy, které jsou však díky použitým technologiím (rekuperace vzduchu, fotovoltaické články atd.) výrazně cenově dražší.

David Tisoň, místopředseda představenstva společnosti BEMETT k projektu Rudná -Drahelčice sdělil: „Naše stavby splňují přísná kritéria energetických úspor. Domy již v základním provedení obsahují nadstandardní zateplovací systém celé stavby, solární kolektory umístěné na střeše sloužící za pomoci sluneční energie k ohřevu teplé užitkové vody, či elektrokotel s vysokou účinností. Díky tomuto konceptu nabízíme klientům výraznou finanční úsporu s budoucím provozem domu. Roční úspora na vytápění a ohřev teplé užitkové vody tak činí až 30 % nákladů oproti běžným nezatepleným zděným stavbám.“

Povědomí o vlastnostech nízkoenergetického bydlení se v poslední době v České republice rozšiřuje, některé evropské země jsou však v této otázce mnohem dál. Například ve spolkové zemi Horní Rakousko s platností od 1. ledna 2008 není možné postavit jinou než nízkoenergetickou novostavbu.

08.06.2009 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444