Pomýšlíte na zimní zahradu?

Stane-li se součástí vašeho bydlení zimní zahrada, je to v každém případě výrazný příspěvek k jeho ozvláštnění i zkvalitnění. Nejpříjemnější je samozřejmě celoročně obytná vytápěná zahrada, která může sloužit jako jídelna. Své kouzlo má však i zahrada nevytápěná, kterou lze užívat jen po teplejší část roku. V zimě zpravidla slouží k přezimování rostlin, ale splní i funkci pasivního temperování domu. Na to, co vše je třeba při budování zimní zahrady předem promyslet, jsme se zeptali odborníků ze společnosti TANABYT, která je jedním z dodavatalů zimních zahrad na náš trh.

Zimní zahradu musí tvořit dokonalé detaily


Při tvorbě a zadávání zimní zahrady je potřeba se rozhodnout, k jakému účelu bude sloužit. S tím souvisí finanční náročnost, neboť trvale obývaná zahrada klade mnohem vyšší nároky na materiálové a technické řešení. Myslet ale musíme i na spoustu další věcí jako jsou velikost, tvar, umístění ve vztahu ke slunci aj.

 

Nosná konstrukce může být vyrobena z ocelových profilů, dřeva, hliníku nebo plastů. K nejpříjemnějším materiálům patří dřevo, protože dotváří atmosféru zimní zahrady jako místa, kde se obyvatelé domu přibližují přírodě. Firma TANABYT, která patří ke specialistům na práci se dřevem, nabízí konstrukce tvořené především dřevěnými prvky, pouze střešní plášť je z venkovní strany opatřen hliníkovým systémem pro maximální životnost a snadnou údržbu. Mezi velmi důležité rozhodnutí patří výběr zasklení, které ovlivňuje podmínky v zimní zahradě. Na svislé konstrukce mohou být použita pro nás již standardní izolační dvojskla s tepelným prostupem U = 1.1 Wm2/K.

Jaké zasklení zvolit pro střešní konstrukci?


Pro střešní konstrukce je vhodné sáhnut po bezpečnostních a kalených sklech. Je důležité si uvědomit, že během dne se mohou podmínky v zahradě zásadně měnit. Vlivem slunečního záření dochází k přehřívání vnitřního prostoru a proto na určité plochy použijeme izolační skla s fólií Heath mirror hmtc 88, nazývané také tepelné zrcadlo. Zde dosahujeme tepelného prostupu U = 0.78 – 0.56 Wm2/K. Tepelné zrcadlo je speciální fólie, která je napnuta uvnitř izolačního dvojskla. Výsledkem je třívrstvý systém se dvěma nezávislými komorami. Fólie je průhledná pro viditelné světlo ale odráží tepelné a ultrafialové záření.

 

I zimní zahrada musí dýchat!


Dalším vybavením zimní zahrady může být klimatizace, která ovšem představuje zvýšené náklady. Proto se nabízí systém větrání pomocí ventilátoru umístěného ve střešním plášti. Jednoduchý systém přivádí vzduch ventilačními otvory ve spodní části svislých stěn zahrady a odvádí teplý vzduch ven přes střechu ventilátorem. Ventilátor se spouští automaticky podle zvolené teploty a vlhkosti pomocí čidel. Pro lepší kontakt a pohodlný přístup do zimní zahrady je možné zvolit určité prvky otevíravé, posuvné anebo skládací. Zimní zahrada ve dřevěném provedení nejenže velice dobře zapadne do přírodního prostředí a stane se příjemným prostorem k obývání. Dřevo je materiál, který umožní vytvořit zimní zahrady podle individuálních potřeb a představ skutečně do posledního detailu.

 

Odborníci na dřevo

 

Společnost TANABYT kromě zimních zahrad vyrábí také kvalitní dřevěná okna z eurohranolů, dveře, balkonové dveře a garážová vrata. V současné době najdete její obchodní a vzorková centra po celé ČR, nově připravuje provoz center v Brně a ve Zlíně.
                       

14.11.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444