Brokolicový krém
1/2 kg brokolice, 3 brambory, 200 ml smetany ke šlehání, petrželka, sůl a pepř
Brokolici rozebereme na růžičky, oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Přidáme kostku zeleninového vývaru. Až jsou suroviny měkké, rozmixujeme je ve zbytku vody, přidáme smetanu, pepř a sůl podle chuti a důkladně promícháme. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
Bramborová polévka
1,5 l zeleninového vývaru, hladká mouka, olej, 4 oloupané na kostičky nakrájené brambory, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, pár listů kapusty, česnek podle chuti, hrstka sušených hub, kmín, pepř a sůl, majoránka, čerstvá petrželka
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme hladkou mouku, krátce opražíme a zalejeme vývarem. Přidáme na kostky nakrájené brambory, celer, mrkev a kapustu. Dochutíme prolisovaným česnekem a kmínem a přidáme sušené houby. Až jsou zelenina i houby měkké přidáme podle chuti sůl, pepř a majoránku. Polévku podáváme s posekanou čerstvou petrželkou.
Kapustová polévka
1/2 menší kapusty, 3 brambory, olej, 1 cibule, hladká mouka, česnek, majoránka, petrželka, sůl a pepř
Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přídáme na proužky pokrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zasypeme hladkou moukou a krátce opražíme. Zalijeme směs vodou a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou, přidáme sůl a pepř. Polévku vaříme až jsou brambory i kapusta měkké. Před podáváním doplníme nasekanou čerstvou petrželkou. Pro milovníky masa můžeme polévku doplnit kousky klobásky nebo párku.