Pokud hledáte cestu k zdravému bydlení, nepřehlédněte desky fermacell greenline

Desky fermacell mají vysokou pevnost a odolnost, výborně akusticky izolují, bonusem navíc je dobré klima, které tyto materiály do interiéru přináší. Významným příspěvkem ke kvalitě bydlení jsou i sádrovláknité desky fermacell Greenline, které jsou díky oboustranné povrchové úpravě desek účinnou látkou na bázi keratinu schopné přirozeným způsobem přijímat a trvalé vázat škodliviny a emise ze vzduchu v prostoru.

Pro splnění požadavků na zdravé bydlení je sice klíčové použití stavebních materiálů s nízkým obsahem škodlivých látek, otázkou však zůstává, co se škodlivinami, které v průběhu běžného dne proniknou do vzduchu v místnosti? Do obytných místností vnášejí škodliviny nejen stavební materiály, ale také předměty denní potřeby. Nechvalně známý je zejména formaldehyd – nejznámější z aldehydů. V minulosti byla tato sloučenina často předmětem titulků v novinách a zpráv.

Formaldehyd je při vysoké koncentraci jedovatá substance, která se často prokazatelným způsobem vyskytuje v interiérech. Následkem tohoto výskytu mohou být často těžké zdravotní problémy. Zdraví však mohou poškozovat i jiné aldehydy a takzvané ketony, známé také pod zkratkou VOCs (těkavé organické sloučeniny).

Podle Dipl.-Ing. Jaroslava Benáka, vedoucího technického oddělení společnosti Fermacell, dnes jde pomocí použitých materiálů a technologií aktivně zabránit působení výše uvedených emisí a škodlivin. „Dobrým příkladem jsou například sádrovláknité desky pro stěny a podlahy fermacell greenline – tato zdravá deska zlepšuje aktivně kvalitu vzduchu v místnosti a zvyšuje tak kvalitu bydlení a života. Účinek těchto desek je založen na přírodním ekologickém principu, přesněji řečeno, na čisticí síle ovčí vlny - na povrchy desek je ve výrobním závodě aplikovaná účinná látka na bázi keratinu. Deska fermacell greenline je schopna přijímat škodliviny, jako jsou ketony a aldehydy během několika málo hodin, a to i ve vysokých koncentracích a trvale je integrovat do molekulární struktury účinné látky. Tato vlastnost je k dispozici již v průběhu výstavby a navíc zajišťuje zdravé bydlení i ve fázi užívání. Deska je aktivní a schopná pohlcovat škodliviny po dlouhá léta a funkci si zachovává i pod nátěry a obklady stěn. Účinek lze navíc při renovacích obnovit vhodným základním nátěrem.“
 

 

Perfektní regulace vlhkosti i bez hliněné omítky

Bydlení ve zdravém klimatu nabývá na významu a stále důležitější je při tom i odvádění přebytku vlhkosti a CO2 ze vzduchu v místnosti. Vlhký vzduch v místnosti v kombinaci se zvýšeným obsahem oxidu uhličitého vnímáme jako vydýchaný vzduch nebo „zápach“. Naproti tomu snížený obsah kyslíku si uvědomujeme jen nepřímo, ale jeho projevy jsou o to nepříjemnější (poruchy soustředění, podprahová únava apod.). Ano, ventilační systémy nebo cílené „vyvětrání“ otevřeným oknem zajistí dostatečnou výměnu vzduchu, ideální je však pamatovat na dobrou adsorpci vlhkosti a CO2 už při výběru stavebních materiálů. Zejména materiály obkladů a povrchů mohou ovlivňovat klima v místnosti rozhodujícím způsobem.

Také u obkladového materiálu sádrovláknitých desek fermacell byla zkoumána schopnost odvádění vlhkosti ze vzduchu. Výsledky ukázaly, že fermacell snese srovnání s nákladnými hliněnými omítkami, které jsou známé (z hlediska odvádění vlhkosti) jako vynikající materiály. Malý příklad pro ilustraci – u malé koupelny 3,5 x 2,5 m je bezprostředně po sprchování teplota 23°C a vlhkost 80 %. Zatímco běžná vápeno-cementová omítka o síle 15 mm adsorbuje za hodinu z prostoru koupelny pouhých 90 ml, hliněná omítka stejné tloušťky až 300 ml a deska fermacell 15 mm dokonce 320 ml!

Více informací najdete na www.fermacell.cz a www.lepsisadros.cz.
12.12.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444