Osvětlené výklenky čarují s prostorem

Hra světla a stínu

Obdobné niky možná znáte z domův jihoevropských zemích. Dodávají stěnám potřebnou plastičnost. Dají se využít jako domácí bar nebo odkládací prostor na časopisy. Krásné předměty vypadají v těchto výklencích ještě velkolepěji.

Dříve než se dáte do práce, měli byste si výklenky zakreslit na zeď a změřit přitom průměr a délku oblouků. To je totiž věcí vašeho osobního vkusu.

   

1) Vodorovné nosné profily, které se připevňují ke stropu a k podlaze, se nejdříve zkrátí na potřebnou délku nůžkami na plech.

2) Spodní profil se přišroubuje k podlaze pomocí hmoždinek. Rada: Rychlejším a snadnějším řešením je použití zatloukacích hmoždinek. Do profilu a podlahy předvrtejte potřebné otvory a plechy se potom připevní několika ranami kladivem. Vzdálenost mezi jednotlivými šrouby by nikdy neměla přesáhnout 100 cm.

3) Nyní zkraťte na potřebnou délku svislé plechové profily a postavte je do spodního profilu. Pokud máte po ruce pomocníka, může se rovnou začít s nasazováním a vyrovnáváním vrchního vodorovného profilu, který se následně přišroubuje ke stropu. Když je konstrukce vyrovnaná, spojí se všechny kovové části pomocí speciálních perforačních kleští.

   

4) Na stavbu horní části výklenku potřebujeme desku s odpovídajícím oblým výřezem, ke kterému se následně zespodu upevní ohnutá stropní část výklenku. Aby bylo spojení stropní části dostatečně pevné, slepíme k sobě speciálním lepidlem dvě sádrokartonové desky.

5) Na slepenou desku zakreslete oblouk pomocí provázku, tužky a hřebíčku. Oblouk vyřízněte elektrickou přímočarou pilou.

6) Hotovou slepenou desku přišroubujte ke zdi a doplňte zbývající profily zadní nosné konstrukce.

   

7) Nyní sestavte přední řadu nosných profilů. Přední desku s oblým výřezem přišroubujte zezadu ke dvěma svislým profilům a celek postavte do spodního vodorovného profilu. Do spodního profilu vyřízněte zářez, svislý profil pak do něj půjde snadno zasunout.

8) Spojování plechových profilů je díky perforačním kleštím velmi rychlé a snadné. TIP: Kdo takové kleště potřebuje pouze na krátkou dobu, ten si je může za poplatek vypůjčit ve stavebním hypermarketu.

9) Změřte si rozměry nosného profilu mezi oběma svislými profily. Na obou stranách profilu nastřihněte obě ramena v úhlu 90° a 45°. Trojúhelníkový ústřižek odstraňte, přesahující části ohněte směrem vzhůru a připevněte profil ke svislým nosníkům pomocí perforačních kleští.

   

10) Pokrytí sádrokartonovými deskami začíná na hranách. Sádrokartonové hrany se prodávají hotové v obchodech se stavebninami. Ke kovové konstrukci se přišroubují speciálními šrouby.

11) Dalším krokem je vnitřní obložení výklenku. Nejdříve se připevní spodní deska výklenku (dno) a potom obě boční desky.

12) Abyste se při upevňování velkých desek snadněji trefovali do kovových profilů, zakreslete si na ně předem umístění nosné konstrukce. Pomůže vám přitom vodováha.

  

13) Přichází nejobtížnější část stavby: Ohnutá deska. Vyřízněte přiměřeně velký díl desky, vnitřní stranu pozdějšího ohybu proděrujte tapetovacím válečkem s ostny a důkladně ji navlhčete. Deska změkne.

14) Desku přiměřeně ohněte a opatrně ji zasuňte na své místo. Následně upevněte všechny zbývající sádrokartonové desky.

15) Spáry vytmelte

     

16) Vyvrtejte otvory pro halogenové lampičky.

17) Stěna je připravena na tapetování.

18) Zapojte osvětlení.

Převzato z Udělej si sám 9/2004.

24.09.2004
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444