Z botanického hlediska se sice okurky klasifikují jako ovoce, používají se však většinou jako zelenina. V mnoha zemích se konzumují syrové, ale i naložené do kyselých nebo sladkokyselých nálevů, oblíbená je i úprava mléčným kvašením. Angličané používají přirovnání "as cool as a cucumber". Znamená to přibližně chladný nebo také klidný, rozvážný jako okurka. To je přirovnání zcela oprávněné. V horkém létě mohou mladé, čerstvé a křehké plody ke klidu a rozvaze svých konzumentů podstatně přispět. Jsou velmi osvěžující a ve studené kuchyni mají nenahraditelné uplatnění nejen jako chuťový element, ale také díky svým dekoračním možnostem, protože dodávají servírovaným pokrmům svěží vzhled. Méně často se okurky objevují i v receptech teplé kuchyně. Kromě několika salátů nabízíme i recept na omáčku.
1 salátová okurka, 400 g hustšího bílého jogurtu, máta, trocha citronové šťávy, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, mletý koriandr
Jogurt smícháme s utřeným nebo jemně nasekaným česnekem, jemně pokrájenou mátou, šťávou z citronu, solí, pepřem a korinadrem. Oloupanou okurku zbavíme jadérek, nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do připraveného jogurtu. Podáváme dobře vychlazené jako předkrm, s pečivem jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k ostřejším pokrmům orientální kuchyně.
Italský okurkový salát
1 větší salátová okurka, asi 40 g parmezánu nebo jiného tvrdého sýra, 2 čerstvé syrové žloutky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, petrželka, citronová šťáva
Oloupanou okurku nakrájíme na jemné plátky. Do žloutků opatrně zašleháme olej a citronovou šťávu, přidáme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Touto zálivkou přelejeme okurkové plátky, přisypeme sýr, lehce zamícháme a necháme vychladit.
Okurkový salát s brambory
200 g křehkých zelených okurek, 100 g vařených brambor, 1,5 dl řidšího bílého jogurtu, pažitka nebo jiná zelená nať, 2 lžíce olivového oleje, sůl, citronová šťáva
Dobře omyté okurky (mohou být i neoloupané) nakrájíme na plátky, smícháme opatrně s plátky brambor a zalejeme zálivkou z jogurtu zjemněného olejem, ochuceného solí a citronem. Tento salát můžete rovněž servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke kořeněným jídlům indické kuchyně.
Okurková omáčka
80 g másla, 60 g hladké nebo polohrubé mouky, 80 g na plátky nakrájené kořenové zeleniny, 1 menší cibule, 3 dl silného hovězího vývaru, 1 dl sladké smetany, 1 dl mléka, 120 - 150 g kyselých okurek, sůl, cukr, tymián, pepř, nové koření, bobkový list, popř trochu octa
Na dvou třetinách másla osmažíme kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, osolíme, přidáme koření a zalijeme studeným vývarem, dobře zamícháme a povaříme. Pak přidáme mléko, znovu uvedeme do varu a vyjmeme bobkový list, celý pepř a nové koření. Přidáme trošku cukru a octa na dochucení, přimícháme smetanu a nakonec na zbytku másla osmažené drobné kostičky kyselých okurek. Omáčka se hodí k vařeným masům.