Od péče o památky po inteligentní budovy

Stavební veletrhy Brno 2004

Oficiální zahájení Stavebních veletrhů Brno se odehraje v rámci mezinárodního Evropského stavebního fóra Brno 2004, jehož hlavním tématem je vzdělání a výzkum ve stavebnictví. Konferenci pořádají Stavební fakulta VUT Brno a Veletrhy Brno, a.s. ve spolupráci se stavebními fakultami ČVUT Praha a VŠB Ostrava.

V rotundě pavilonu A brněnského výstaviště se u této příležitosti setkají děkani vysokých škol a univerzit stavebního zaměření a desítky akademických funkcionářů odborných škol a fakult z celé Evropy. Jednacími tématy budou mj. otázky harmonizace procesu vzdělání, programy výměny studentů a propojení vzdělávání odborníků s praxí.
Stavební veletrhy Brno 2004, které se konají ve dnech 20.- 24. dubna, zahrnují celkem šest rozsáhlých projektů - mezinárodní stavební veletrh IBF, mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK, veletrh URBIS, který je fórem investičních příležitostí a technologických zařízení pro města a obce, mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky ELEKTRO, mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO, mezinárodní veletrh pro řemesla SIMET a pozornost návštěvníků bude jistě ve zvýšené míře přitahovat také celoročně přístupný EDEN 3000, kde je centrum vzorových domů a kde je možno získat také přehled o stavebních materiálech.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Všechny tyto akce jsou doplněny bohatým doprovodným programem, který začíná už v předvečer zahájení veletrhu Ouverturou věnovanou stavební obnově památek. V úterý 20. dubna proběhne mj. například také samostatná konference na téma Facility management a stavebnictví, kde se bude hovořit o postavení tohoto oboru u nás a v zahraničí. Na programu jsou také problémy správy budov, automatizovaných systémů v budovách a jejich energetická náročnost.
Facility management je jedním ze zvýrazněných témat letošních stavebních veletrhů. K dalším patří mj. alternativní zdroje energie nebo inteligentní budovy. Spolupořadatelem konference o inteligentních budovách a areálech, jejich technologickém vybavení a výstavbě i o alternativních zdrojích energie je společnost GITy. Toto fórum se koná ve středu v v Kongresovém centru. V rámci doprovodného programu letošního veletrhu URBIS bude ve čtvrtek 22. dubna od 13 hodin probíhat mezinárodní odborná konference Problematika sociálního bydlení v ČR a v EU. Setkání proběhne v tiskovém středisku pavilonu E. Organizátorem konference je Svaz českých a moravských bytových družstev.
Pátek na brněnském výstavišti bude Dnem architektury. K významným evropským architektům, kteří na předchozích ročnících této akce přednášeli, se letos připojí norský architekt Svein Lund s přednáškou na téma Norská architektura dnes a nizozemští architekti Michiel Riedijk a Willem Jan Neutelings.
Některé programy se budou konat po celou dobu veletrhů. Bude to například soutěž Koupelna snů, jejímž dějištěm se stane Pavilon Z, fungovat bude jako každoročně i Stavební poradenské centrum v pavilonu V. U stánku 101 mohou zájemci získat informace o o stavebních předpisech, technických normách, o správním řízení vedeném stavebními úřady, o stavebních materiálech a výrobcích pro stavby nebo o projektových, inženýrských a stavebních firmách. Vedle přednášek a konzultačních služeb bude součástí Stavebního poradenského centra také prodejna odborné literatury a přehlídka odborných časopisů o stavebnictví.
19.04.2004 | tk

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444