Moderní nerezové komíny

Komín odjakživa a nedomyslitelně patří k siluetě každého plnohodnotného domu. Co se však v průběhu doby mění, je jeho konstrukce a vzhled. Klasicky zděné komíny z plných cihel, které stavěli naši dědové, se dnes už téměř nestaví, drtivá většina stavebníků a investorů spoléhá na certifikované komínové systémy.

Nabídka je velmi různorodá jak z pohledu stavebního materiálu komína, tak z pohledu kvality. I při této různorodosti nabídky je možno vysledovat jeden z trendů, který je úzce spojen s dřevostavbami a nízkoenergetickou výstavbou – a sice vzrůstající oblibu nerezových komínů.

Nabídka nerezových komínů je přirozeně rovněž velmi široká. Hlavními obecnými výhodami nerezových komínů jsou rychlá montáž, kdy není potřeba nosný základ, možnost odvést spaliny víceméně od všech typů spotřebičů a v neposlední řadě také moderní vzhled nerezového komína. Nebudeme se zde zabývat detailními parametry a materiály nerezových komínů – ty jsou definovány příslušnými evropskými normami a certifikované systémy by je měly splňovat. Zaměříme se především na vlastní provedení komínů, tedy na kvalitu zpracování, promyšlenost konstrukce a variabilitu systémů.


Tu představuje například množství variant založení komínu a kotvení s dostatečně variabilní délkou vyložení. Vedle toho jsou důležité nejen přesné a kvalitní sváry, ale také dokonalé provedení detailů, které přináší kvalitu celku. U komínů dodávaných firmou CIKO jsou důkazem také 8cm dlouhé spojovací hrdlo u všech komponentů, 12cm široká spona vnějšího pláště a perfektní slícování jednotlivých prvků. To přináší například zvýšenou statickou pevnost, díky níž je možno tento komínový systém v nadstřešní části vystavět až do výšky 3m bez kotvení - tedy až 3m od posledního kotvícího bodu k ústí komínu.

U fasádních komínů je potom posledním designovým trendem hladký plášť komínu dodávaný u systému COSMOS. Jedná se o inovativní technické řešení, kde se nepoužívají vnější spony a komín tak má po celé délce ničím nerušený hladký povrch. Hlavní předností tohoto komínového systému je tedy jeho vzhled, a to samozřejmě při zachování prvotřídních technických parametrů systému a cenové relaci srovnatelné s obvyklým provedením systému se sponami.


Vedle toho je dnes zcela běžný požadavek investora na individuální vzhled komína – dostupné je proto nejen standardní lesklé provedení, ale je možno vybrat si také broušený, lakovaný nebo galvanicky poměděný povrch. Barevné odstíny práškově lakovaného povrchu jsou volitelné podle odstínů palety RAL.

I při vysokých požadavcích na design komínu je třeba myslet na jeho bezpečný provoz a kvalitní zabudování do stavby, kde se zvlášť v dřevostavbách a energeticky úsporné výstavbě dá leccos pokazit. V tomto ohledu přináší nové trendy opět firma CIKO, která jako první uvedla na trh ucelený sortiment prostupů komína hořlavými konstrukcemi. Tyto prostupy umožňují vytvořit nejen bezpečné, ale zároveň i parotěsné prostupy komína konstrukcemi stavby.

Více informací k uvedeným komínovým systémům a prostupům hořlavými konstrukcemi získáte na www.ciko-kominy.cz nebo přímo u firmy CIKO s.r.o.
13.09.2013 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444