Moderní a nadčasový pasivní dům

O své zkušenosti s pasivním domem a se stavbou pasivního domu, od počátku plánování, výběru firmy až po samotnou výstavbu se s námi podělil pan Š. z Liberecka. Jak se v domě žije a proč je bydlení v pasivním domě velmi komfortní, se dozvíte níže v tomto článku.

Začátek naší cesty za novým pasivním bydlením
O novém rodinném domě jsme začali uvažovat již v roce 2009 a již od začátku jsme byli pevně rozhodnuti pro pasivní dům.  Začali jsme hledáním na internetu, získáváním informací od stavebních firem a dodavatelů rodinných domů. Navštívili jsme také několik veletrhů a následně i vzorových domů.

Samotný fakt, že chceme dům, který bude v opravdu pasivním standardu, nám zúžil výběr stavebních firem. Chtěli jsme dům v moderním designu, vybavený moderními technologiemi. Hledali jsme také řešení, u kterého bychom se nemuseli zabývat přílišnými detaily, tedy spíše typový pasivní dům na klíč. Důležité pro nás také bylo, aby byla dopředu domluvena fixní cena za stavbu domu. Výsledkem našeho výběru byl typový dům Kleopatra z katalogu společnosti Bahal, který odpovídal našim potřebám i požadavkům.

Smlouva chrání nás i firmu

Celá stavba domu Kleopatra byla samozřejmě dokumentována smluvně. Smlouva chrání jak objednavatele, tak zhotovitele, proto jsme se nebáli a na „pravidlech hry“ bychom mnoho neměnili ani nyní. Se stavbou ani samotnou smlouvou žádné problémy nevznikly.

Rychlá výstavba a blower-door test

Samotná výstavba pasivního domu probíhala rychle a bez větších problémů. Vše šlo hladce a pár drobných zádrhelů, které při stavbě vznikly, řešil Bahal operativně a k naší spokojenosti.

Pro nadšence moderních technologií je určitě zajímavá možnost zúčastnit se tzv. testu průvzdušnosti obálky (blower-door test), který se provádí v průběhu stavby pasivního domu. Naše výsledky dopadly velmi dobře, první test vyšel 0,36 a druhý 0,4.

Pozn.: Blower-door test je metoda zjištění vzduchotěsnosti obálky budovy a tím tedy i energetické náročnosti domu. Samotný postup testu je standardizovaný, hranice průvzdušnosti u pasivních domů je 0,6, u nízkoenergetických pak 1 (zdroj).

Zkušenosti s bydlením v pasivním domě
S rodinou jsme se do pasivního domu Kleopatra od Bahalu stěhovali v listopadu 2012, takže zde nyní bydlíme přes rok a půl. Pasivní dům nám poskytuje příjemné a komfortní bydlení, jsme velmi spokojeni se stabilní teplotou a neustále čerstvým vzduchem, který máme díky řízenému větrání.

 Naše zkušenosti jsou velmi pozitivní, kdybychom měli vybírat dům znovu, naše požadavky by se výrazně neměnily, stále bychom požadovali pasivní standard, moderní design a fixní cenu, která se v průběhu stavby již nenavyšuje a toto vše nám Bahal splnil do puntíku.
Na bydlení se nám kromě moderního designu libí použité technologie, které nám zajišťují v celém domě již zmíněnou stabilní teplotu, řízené větrání a inteligentní elektroinstalace. Navíc máme radost z nízkých nákladů na vytápění a teplou vodu, které se pohybují kolem 7000 Kč za rok.
Pasivní domy Bahal bychom doporučili především mladým lidem, kteří mají rádi moderní, jednoduchý, čistý design a lidem, kteří si chtějí užít komfortní bydlení bez zbytečných starostí. Velkým přínosem je samozřejmě i ekonomická úspora nízkoenergetického bydlení.

Pan Š., Liberecký kraj


Společnost Bahal je jedničkou na trhu s pasivními domy v ČR. V rámci Dní otevřených dveří Bahal nyní nabízí možnost prohlídky domů u vlastníků pasivních domů Bahal, kteří v domě již bydlí a mají tak s pasivním bydlením spoustu zkušeností, o které se s vámi rádi podělí.
28.08.2014 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444