Koupelna - dekorace

Několik drobných rad jak snadno a rychle vylepšit koupelnu.

 

 Sprchování ve vaně - proč ne!

Praktickou alternativou ke komplikovaným a také poměrně drahým sprchovým koutům je jednoduchá sprchovací roleta. Ta se přišroubuje ke stropu a ovládá se pomocí řetízku umístěného na straně. Roleta bývá široká 135 cm a dá se vytáhnout do maximální délky 240 cm.
 
 
 
 
 
Toaleta pro hosty jako z Dálného východu

Toalety pro hosty bývají často zařízeny velmi spartánsky. Je tomu tak i u vás? Dodejte této místnosti čínský vzhled. Ve spodním krytu před splachovací nádrží vytvořte výřezy pro trubky a police regálů přišroubujte k zadní stěně místnosti. Všechno je vyrobeno z MDF desky. Když červená a černá barva zaschnou, zakryjte police bambusovou roletou.
 
 
 
 
 Stylová polička na mýdlo
 
Realizace tohoto nápadu se vyplatí nejméně ve třech ohledech: Polička dobře vypadá, usnadňuje přístup k mýdlu a navíc může - pokud je to nutné - zakrýt poškozenou obkladačku. Na její výrobu potřebujete překližkovou desku, kterou seříznete do rozměrů obkladačky. Tyčky jsou vyrobeny z hliníkové tyče o průměru 10 mm. Na tyčky se navlečou gumové kroužky (z obchodu se sanitárními potřebami). Na zadní stranu překližky se nalepí oboustranná lepicí páska a polička se přilepí ke zdi.
 
 
 
 
 
 
 Drobná zvířátka oživí vaši koupelnu

První pomoc pro poškozené nebo provrtané obkladačky v koupelně. Pestrobarevné ještěrky z umělé hmoty, rybičky či jiné motivy jsou opatřeny samolepicí vrstvou a dají se umístit na jakýkoli povrch. Oživí vaše obkladačky a současně zakryjí drobná poškozená místa. Prodávají se v různých rozměrech i barevném provedení.
 
 
 
Věšáčky na závěsy
 
Připouštíme, že je tato tyč pro sprchový závěs (zde od firmy IKEA) opravdu elegantní, ale o ni zde v zásadě nejde. Pokud vás omrzely fádní standardní kroužky na sprchovém závěsu a chcete něčím rychle oživit svou koupelnu, obstarejte si, podobně jako v předchozím případě, tato malá mořská zvířátka a umístěte je podle našeho návrhu.
 
 
 
 
 
Kompaktní topné těleso s odkládacím prostorem

Staré topné těleso musí pryč a na jeho místo přijde nové - tato práce bývá málokdy snadná a vždycky se pojí s drahými změnami instalace, při kterých se navíc velmi našpiní. Před renovací koupelny se určitě vyplatí přemýšlet o druhu topného tělesa. Pokud zvolíte kompaktní topné těleso, může být snadno zkombinováno s odkládacím prostorem. Při bytelnější konstrukci může navíc posloužit i jako vyhřívaná plocha k sezení.
 
 
 Mini poličky
 
19 mm silné MDF desky a 4 mm silné destičky z akrylového skla - vzniknou z nich malé poličky, které zakryjí provrtané obkladačky nebo prostě oživí nudně vypadající koupelnu. Velikost nosné destičky se určí podle velikosti obkladaček v koupelně, užitná hloubka odkládací plochy činí přibližně 7 cm. Destička z akrylového skla se zasune do drážky, která se se vyřízne kotoučovou pilou. Celá polička se přilepí ke stěně oboustrannou lepicí páskou nebo montážním lepidlem.
 
 
 
Dvě grafická řešení pro citlivou modernizaci

Barevné a grafické oživení obkladu pomocí většího množství malých obkladaček se dá bez problémů provést i u již existujících a hotových obložených ploch. Opatrně vyjměte jednotlivé obkladačky a na vzniklé místo nalepte nové prvky. Nemusí to být jediný prvek stejných rozměrů.
 
 
 
Obkladačku o rozměrech 10x10 cm může nahradit šest proužků o rozměrech 10x1,4 cm nebo mozaika z malých čtverečků.
 
   
 
 Stará židle v novém hávu
 
Pomocí malých mozaikových obkladaček o rozměrech 2x2 cm můžete ze staré židle vyrobit šperk vaší koupelny. Povrch židle zdrsněte brusným papírem a natřete ho přilnavým základovým nátěrem na alcrylové bázi. Po zaschnutí na židli nanášejte flexibilní lepidlo na dlaždičky (např. lepidlo Ceresit Flex) a do něj pokládejte malé obkladačky. Když lepidlo vytvrdne, vyplňte spáry mezi obkladačkami spárovací hmotou. Nakonec celou židli natřete bezbarvým lakem, který vytvoří ochrannou vrstvu.
 
Obruba oživí koupelnu

Komu připadá jednotný vzhled šedých dlaždic nebo bílých obkladaček nudný, ten si může pomoči ozdobnou lištou. Pruh 10 mm silné MDF desky nebo dřevěné lišty natřete barvou podle své volby a nalepte ji (montážním lepidlem) jako zakončení nad vrchní řadu obkladaček. Puntíky vytvoříte pomocí samolepicích značkek (z obchodu s kancelářskými potřebami), které na lištu nalepíte před    nanesením barvy. Po natření je opatrně sundáte a kýžený efekt je na světě
 
 
Toaletní papír na válečku

Tip pro lidi se smyslem pro humor. Proč se neustále obtěžovat se zdlouhavými výměnami rolí toaletního papíru? Jako držák poslouží přísavka s háčkem, na něj se pověsí malířský váleček na který se dá toaletní papír snadno a rychle nasunout.
 
 
13.04.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444