Komínový systém - nerez nebo cihelný?

Rozhodujete se, jaký komínový systém by byl nejvhodnější pro vaše potřeby? Na trhu je jich k dispozici velké množství a pro správnou volbu je třeba zvážit mnoho parametrů. Základní rozhodnutí spočívá především ve volbě správné materiálové skladby komínového systému.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Velmi zjednodušeně řečeno, můžeme u třívrstvých komínových systémů volit mezi pláštěm komínového tělesa z betonu, cihly, nerezu a mezi šamotovými a nerezovými vložkami. V tomto článku se zaměříme na porovnání tradičního a moderního materiálu – třívrstvého nerezového komínu (CIKO® NEREZ) a cihelného komínu s šamotovou vložkou (např. CIKO® 3V UNIVERSAL nebo CIKO® TEC).

Nerezový komín

Třívrstvý komínový systém s pláštěm i vložkou z nerezového plechu CIKO® NEREZ má nižší hmotnost než zděný komín a toto komínové těleso tedy nevyžaduje nosný základ. Rovněž jeho montáž je jednodušší, rychlejší a umožňuje i pozdější demontáž. Za další, byť subjektivní výhodu je možno považovat i modernější vzhled, který je však možno řešit u zděného systému použitím nerezového nástavce v nadstřešní části. Mezi nevýhody třívrstvého nerezového systému patří jeho cena, která je vyšší než u běžného zděného systému a rovněž kratší životnost, která je obvykle garantována na dobu 10 – 15 let.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Cihelný komín

Cihelný komínový systém jako (např. CIKO® 3V UNIVERSAL nebo CIKO® TEC) je složen z šamotové vložky, tepelné izolace a keramické tvarovky obvodového pláště. Toto komínové těleso vyžaduje nosný základ a jeho montáž je trochu náročnější, než montáž nerezového systému. Díky speciální konstrukci broušených cihelných tvarovek je montáž rovněž rychlá a vzhledem k nízké váze jednotlivých komponent až překvapivě snadná. Díky keramickému obvodovému plášti a zadnímu odvětrání je zajištěna vysoká bezpečnost komínového tělesa ve stavbě. Vzhled nadstřešní části je možno v návaznosti na architektonický záměr volit z několika variant. Cihelný komín CIKO s šamotovou vložkou je oproti nerezovému komínu levnější a jeho životnost je garantována na 30 let.

Co může rozhodnout

Je tedy na úvaze stavebníka, co je pro něj při volbě komínového systému nejdůležitější – váha systému, architektonický vzhled nebo životnost. Při rozhodování investora hraje svou roli také kvalita servisu výrobce. Cena komínového systému by rozhodně neměla být na prvním místě, protože se jedná o dlouhodobou investici a rozdíly mezi kvalitou různých komínových systémů mohou být až překvapivě velké.

Více informací o komínových systémech CIKO naleznete na www.ciko-kominy.cz.

 


Cihelný komín:

  • potřebuje základ
  • vyžaduje náročnější montáž
  • je levnější
  • zajišťuje větší bezpečnost ve stavbě
  • má delší životnost než komín nerezový

 

 

 

 


Nerezový komín:

  • je lehčí
  • jeho  montáž je jednodušší
  • pořizovací cena je trochu vyšší
  • má kratší životnost

18.05.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444