Jak ušetřit náklady za vytápění

Současným trendem je snižování nákladů za vytápění. Státem podporované dotační programy “Kotlíková dotace” a “Nová zelená úsporám” nabízí majitelům rodinných a bytových domů možnost podpory až 50 % na zateplení fasády, podlah, střechy, výměny oken, dveří nebo jednorázové podpory pro výměnu zdroje tepla. Tímto způsobem je možné zrekonstruovat a vyměnit zdroj tepla za ekologičtější a dosáhnout značné úspory za energie.

Pokud se zaměříme pouze na výměnu či pořízení zdroje tepla, máme dvě základní možnosti k rozhodnutí, jakým směrem se vydat.
 
  • První možnost, se kterou se často setkáváme, ať už jen v diskuzích na internetu nebo v praxi je, že zákazníka zajímají především co nejnižší pořizovací náklady a neřeší provozní náklady. V takovém případě se ale velmi snižuje množství způsobů jak docílit úspory. Zákazník se pravděpodobně rozhodne pro plynový kondenzační kotel, je-li k dispozici plyn nebo elektrokotel či jiný zdroj v cenové hladině do 50 000 Kč. Takové rozhodnutí má sice nižší pořizovací náklady, ale s výhledem do budoucna velice malou úsporu energie a tím i vynaložených financí.
 Graf porovnání ročních nákladů na vytápění, pro dům s tepelnou ztrátou 12kW.

  • Avšak bude-li zákazník počítat s delším výhledem do budoucna, alespoň minimálně s 5 lety, lze dosáhnout vyšších úspor. V takovém případě se bude zajímat především o roční provozní náklady, které generují úsporu. Zákazník se pravděpodobně rozhodne pro tepelné čerpadlo (voda/voda, vzduch/voda). Je třeba přiznat, že počáteční investice je vyšší než v prvním případě, ale roční náklady na energie jsou v tomto případě o dost menší. A z dlouhodobého hlediska a celkových nákladů na vytápění je tato možnost řešením, jak opravdu ušetřit finance a dokonce udělat něco pro životní prostředí.
Tepelné čerpadlo vzduch/voda umožňuje z 1kW příkonu elektrické energie získat až 4kW tepelné energie, který jiný zdroj vám toto umožní? Žádný!
Solární kolektory pro ohřev teplé vody ročně ušetří až 75% nákladů. Přičemž minimální životnost je 15 let a pořizovací náklady jsou velmi nízké.

Ideální zdroj tepla v rodinném domě je tepelné čerpadlo, které ohřívá vodu v nádobě určenou pro vytápění a předehřev teplé vody. Pro získání značné úspory je vhodné systém doplnit solárními kolektory, které ohřívají teplou vodu především v letním období. Tímto dosáhneme nejvyššího využití všech zdrojů za nízkých provozních nákladů, minimálně oproti jakémukoliv zdroji tepla.

Hlavní výhody:
  • ekologický a bezobslužný provoz
  • úspora nákladů za energie
  • zvýhodněná sazba elektrické energie pro tepelné čerpadlo
15.04.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444