Houby na talíři

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá ale krásná muchomůrka červená

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá ale krásná muchomůrka červená

Víte, že na naší planetě se vyskytuje přibližně sto tisíc druhů hub včetně mikroskopických plísní? Jenom V Evropě je pak známo asi čtyři tisíce pět set druhů hub, které tvoří velké plodnice. Jedlých je z nich "pouze" několik stovek. To, na čem si u jedlých hub pochutnáváme, část nazývaná plodnice, je vlastně jejich rozmnožovací orgán. Samotná houba je schovaná v zemi nebo pod kůrou stromu a tvoří ji spleť mikroskopicky tenkých vláken.

Ilustrační foto: Bydlení.cz - vr

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá ale krásná muchomůrka červená

Jedlé houby rostou v našich lesích prakticky po celý rok a zkušený houbař může nalézt některé druhy i uprostřed zimy, pro méně zkušené je to pravé období právě teď. Letos je "úroda" natolik přející, že celkem snadno uspějí i houbaři sváteční a ti, kdo sbírají jen ty nejznámější druhy. Pokud se i vám podařilo přinést z lesa bohatý úlovek, můžete zkusit některý z našich receptů.


 

Houbová pizza

 

Balíček listového těsta, lžíce oleje, 3 šálky nakrájených hub, cibule, kmín, 3 vejce, sůl, pepř, strouhaný sýr

 

Listové těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na pečící papír. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme houby, ochutíme je solí, kmínem a pepřem. Houbovou směs rozetřeme na těsto, polijeme ji rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáte troubě asi 25 minut.

Ilustrační foto: Bydlení.cz - vr

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá ale krásná muchomůrka červená

Zapečené houby s bramborami


400g čerstvých hub, 1 cibule, 50g másla, 150ml kysané smetany, 400g vařených brambor, 2 vejce natvrdo, 50g tvrdého sýra, sůl, pepř, petrželka


Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme s cibulí na másle. Směs osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu. Vzniklou směs nalejeme na pokrájené brambory a vejce, které rozložíme v zapékací nádobě vymazané máslem. Povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Ilustrační foto: Bydlení.cz - vr

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá ale krásná muchomůrka červená

Houbové řízky


400g čerstvých hub (bedly, růžovky, ale i hřiby, jedlé holubinky, pýchavky aj.), strouhanka, hladká mouka, 2 vejce, olej na smažení


Očištěné houby (větší tvrdé houby nakrájíme na silnější plátky) osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Někteří kuchaři doporučují namočit houby před tím, než je osolíte na 10 minut do mléka, zůstanou pak šťavnatější. Obdobně lze houby smažit také v těstíčku. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit také tatarskou omáčkou.

08.09.2006 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444