Dřevo – dobrá volba pro dobré lidi

Dřevostavby z masivu jsou u nás přijímány pozitivně a počet realizací pomalu roste. Přesto se však u široké veřejnosti setkáváme s velkou neznalostí skutečných možností, které nám tyto stavby nabízí. Je s podivem, jak může být lidské myšlení ovlivněno. Přitom je dřevo historicky jeden z nejosvědčenějších stavebních materiálů.

Dřevěné bydlení ve světě i u nás

V Japonsku jsou velice populární sruby, protože velmi dobře odolávají zemětřesení, celý Amsterdam stojí na dřevěných pilotech, protože jedině ty odolávají podmáčení půdy, v celé severní Evropě i Americe se staví sruby i roubenky z masivu, protože dřevo má vynikající izolační vlastnosti. Také u nás jsou dřevostavby z masivu historicky opodstatněné. Většina dodnes dochovaných roubených chalup u nás byla postavena v předminulém století a nejstarší roubenka u nás pochází z 15. století.

Dřevo – materiál živý a nadčasový

Jsme jedna z nejlesnatějších zemí v Evropě a naše dřevo je kvalitní. Většina lidí však dřevu nevěří a ani si nedokáže bydlení v dřevostavbě z masivu představit. Je to materiál přírodní a živý, ale o to je to zajímavější. Samozřejmě, dřevěné domy nejsou pro každého. Ovšem ti, kterým je dřevo sympatické, se ho určitě nemusí bát. Dřevěné prvky z masivu mohou být zajímavým zpestřením i ve zděném domě. Pro ty, kdo mají představivost, nabízí velmi zajímavé a nevšední možnosti. Dnešní technologie zpracování dřeva umožňují velkou variabilitu v tom, jak hotová stavba vypadá.

Jak to dělá rodinná firma Sruby Pacák

Základem programu rodinné firmy Sruby Pacák jsou kanadské sruby z masivní kulatiny průměru 40 cm, které uspokojí milovníky nevšední krásy přírodního materiálu, co nejméně strojově opracovaného. Co dům, to originál. Žádná stěna není rovná, ale vše do sebe perfektně zapadá a tvoří příjemný, útulný a teplý prostor pro bydlení.

Tým rodinné firmy Sruby Pacák  
Tým rodinné firmy Sruby Pacák  
Roubenky z ručně opracovaného masivu jsou pro naši zemi tradičním typem domu pro bydlení. Díky novým materiálům i postupům zpracování firma nabízí domy v nízkoenergetickém standardu pro tloušťku masivní roubené stěny 30 cm bez dalšího zateplení. Tyto roubenky mohou být řešeny jak tradičně dle požadavků CHKO, tak moderně a uspokojí i nejvyšší nároky na bydlení. Zajímavostí je, že pro dřevěnou stěnu tloušťky 30 cm má firma certifikovanou hodnotu součinitele prostupu tepla 0,26 W/m2k a to přímým měřením.

Sruby Pacák také nabízejí nepřekonatelnou kvalitu finského výrobce srubových a roubených staveb Honkamajat. Strojové opracování trámů a kmenů dodává stavbám uniformitu a precizní řešení detailů při současném zachování útulnosti a příjemného bydlení.

Pro ty, kteří nechtějí řešit sesychání a sedání masivu, jsou ideální roubené domy z lepeného hranolu od rakouského výrobce, který vyrobí kompletní roubené konstrukce dle projektu na programovatelných dřevoobráběcích strojích.

Pro opravdové milovníky zdravého bydlení jsou vhodné roubenky ze sibiřského cedru ( borovice limba). Trámy jsou skutečně dováženy ze Sibiře. Sibiřský cedr je výjimečný svým působením na bezprostřední okolí a jeho antibakteriální účinky pomáhají vytvářet zdravé životní prostředí. Kromě staveb firma Sruby Pacák dodává spoustu doplňků pro bydlení i zahradu, jejichž základem je vždy masivní dřevo.

Z realizací rodinné firmy Sruby Pacák


18.09.2015

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444