Dotace na tepelná čerpadla NIBE

Podmínky dotačního programu Zelená úsporám jasně specifikují, jaké podmínky musí tepelné čerpadlo splňovat, aby na něj mohla být poskytnuta dotace. Hlavním parametrem je topný faktor v závislosti na zvolené technologii.

Pokud právě zvažujete instalaci tepelného čerpadla (ať již do novostavby nebo jako náhradu za původní vytápění elektřinou nebo fosilními palivy), jistě Vám neunikla možnost dotace od Státního fondu životního prostředí. V tomto případě budete muset tepelné čerpadlo zvlášť pečlivě vybírat, protože ne na všechna zařízení bude dotace poskytována. V rámci programu Zelená úsporám jsou podporována pouze tepelná čerpadla, jejichž topné faktory při dané teplotní charakteristice dosáhnou těchto minimálních hodnot (dle EN 225):
  • Země-voda: 4.3 (při teplotní charakteristice 0°/35°C)
  • Vzduch-voda: 3,2 (při teplotní charakteristice 2°/35°C)
  • Voda-voda: 5,0 (při teplotní charakteristice 10°/35°C)
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Topný faktor udává, kolik tepla se získá na jednu spotřebovanou jednotku pro pohon kompresoru, tedy kolik kW topného výkonu získáme za jeden kilowat zaplacený dodavateli elektrické energie. Tepelná čerpadla NIBE představují v současnosti technologickou špičku v oboru a hodnoty topného faktoru vybraných modelů jsou dosud konkurencí nepřekonané. Například tepelné čerpadlo země-voda Nibe F 1240/10, má (při podmínkách 0°/35°C) topný faktor 5,04 a se značnou rezervou tak splňuje podmínky dotačního programu. Uvedená hodnota znamená, že topný výkon tohoto čerpadla je 10 kW ale kompresor spotřebuje je pouze necelé 2 kW. V tomto případě tedy 80 % energie pro vytápění získáte pomocí tepelného čerpadla zdarma ze země. Důležitý je údaj v závorce – při jakých podmínkách se topný faktor udává – „0°/35°C“ znamená, že ze země, z vrtu nebo plošného zemního kolektoru přichází do čerpadla nemrznoucí směs o teplotě 0 °C a z čerpadla jde do otopného systému voda o teplotě 35 °C, což je ideální výstupní teplota do podlahového topení. Čím vyšší je topný faktor, tím vyšší je efektivita tepelného čerpadla a rychlejší návratnost vložených prostředků.
Vývoj v oblasti tepelných čerpadel jde rychle kupředu a švédský výrobce Nibe každý rok přichází na trh s nějakou inovací. Po tepelných čerpadlech F1140 a 1240 s vynikajícím topným faktorem jsou ještě žhavou novinkou typy 1150 a 1250, které dokáží plynule přizpůsobovat svůj výkon aktuální potřebě domu a to v rozsahu od 4 až do 16 kW. Tato tepelná čerpadla nové generace mají frekvenčním měničem řízený kompresor i oběhová čerpadla a proto pracují s maximální efektivitou a umožňují ještě větší úspory než klasická tepelná čerpadla, která pracují pouze v režimu zapnuto na plný výkon x vypnuto.

Chcete o tepelných čerpadlech NIBE získat více informací? Firemní technici vám rádi a zdarma poradí s výběrem a pomohou najít optimální řešení pro váš dům.

Více na www.nibe.cz nebo pište přímo na nibe@nibe.cz .
20.04.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444