Design pro bezdomovce

Zajímavým počinem v oblasti designu je soutěž designu pro bezdomovce nazvaná On the street. Dvanáct vítězných prací je nyní k vidění v pražském Veletržním paláci v rámci komplexu výstav art&interior. Cílem soutěže, kterou vypsala a sponzorovala společnost mmcité, bylo vytvořit věc nebo pomůcku schopnou řešit či usnadnit situaci lidem bez domova, zkvalitnit a zpříjemnit jim život na ulici. Aktivním účastníkem diskuse a rodícího se zadání bylo také občanské sdružení Nový Prostor i samotní bezdomovci.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Do soutěže se přihlásilo 33 projektů zastupujících české, slovenské a dánské designerské školy. Vyhlášeny byly dva tématické okruhy. Tématem prvního bylo vyrobit předmět, který si může každý bezdomovec vyrobit sám. Součástí práce musel být grafický návod na zhotovení takového předmětu. Druhý okruh byl zaměřen na nový předmět nebo objekt (i průmyslově vyráběný), který by lidem bez domova zlepšil životní podmínky.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nejvíce využití má bezesporu návrh Jana Kalouse "Plášť Honzík", který může sloužit podle potřeby jako pláštěnka, spacák, karimatka a prodejní stánek. Vtipným i užitečným nápadem je speciálně upravené popelnice "Third hand", jejíž průsvitná dvířka umožňují snadný výběr případným zájemcům. Nevyužité předměty budou vyvezeny na skládku. Z předmětů, které si bezdomovci mohou sami vyrobit, byl nejpraktičtější model plastového lůžka "PETBED" vyrobená pouze z petlahví a motouzu.
04.04.2003 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444