Brněnské Vánoce začínají už tento pátek

Už tento pátek si můžete na tradičních vánočních trzích vychutnat svařené víno, medovinu, punče a další zimní pochoutky. Brněnské Vánoce 2013 budou oficiálně zahájeny v pátek 29. 11. v 16:30 hodin. Nenechte si ujít zajímavé akce.

Pokud chcete být u rozsvícení vánočního stromu, přijďte na náměstí Svobody v pátek, přesně v 17:00. Tímto také odstartuje tradiční sbírka Českého červeného kříže, jejíž výtěžek je každoročně věnován dětem z dětských domovů. Letos se náměstí Svobody bude pyšnit 16metrovou jedlí ojíněnou, která zvítězila s 3 464 hlasy brněnských občanů. 
 
Brněnské Vánoce budou probíhat na třech místech: náměstí Svobody, Radnická ulice se Starou radnicí a ve všech třech částech brněnského podzemí (Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem a Kostnice u sv. Jakuba).
Náměstí Svobody:
Slavnostní předání stromu v Bílovicích u Brna  
Slavnostní předání stromu v Bílovicích u Brna  
 
Sortiment stánků se zaměří na stylové vánoční občerstvení, typické řemeslnické produkty a dárkové předměty. Stejně jako loni bude náměstí Svobody členěno na dvě základní zóny: zónu gastronomie a kultury poblíž Morového sloupu a zónu rodinnou u vánočního stromu se sortimentem zaměřeným zejména na rodiny s dětmi. Dominantou náměstí se stane betlém řezbáře Jiřího Halouzky.  Atmosféru okolí betléma budou doplňovat kováři, kteří zde budou předvádět své řemeslnické umění. 


Provozní doba trhů
je v adventní době od 29. 11. do 23. 12. denně od 9:00 do 21:45 hod.
 
 
Kulturní program je koncipován pro širokou posluchačskou základnu. V dopoledních a brzkých odpoledních hodinách se představí děti ze základních a uměleckých škol a zájmových uskupení, taneční školy a divadla s pohádkami. V odpoledních hodinách, vždy od 18:00 hod., se budou konat koncerty skupin různých žánrů. Těšit se můžeme na klasickou hudbu, jazz, cimbálovou muziku, rock, revivaly, gospelovou i folkovou muziku. Denně je na pořadu dne oblíbené večerníčkové pásmo a následuje produkce zimního kina, které bude promítat denně od 19:00 do 20:30 hod., v období od 25. 12. do 29. 12. bude začátek promítání již od 18:00 hod.

Co zajímavého si nenechat ujít:
 
Mikulášská nadílka
Čtvrtek 5. 12. v době 14:00 – 17:00 hod. Mikulášská nadílka v Mincmistrovském sklepě  
Čtvrtek 5. 12. v době 18:00 – 19:00 hod. Velký sraz Mikulášů, andělů a čertů s rádiem Krokodýl na náměstí Svobody

Dobročinná vánoční polévka
23. 12. /12:00 – 14:00 hod./ na náměstí Svobody, výtěžek bude věnován na výcvik dalšího slepeckého vodicího psa. Předchozí čtyři ročníky sbírky přispěly na výcvik vodicích psů Goldie, Arwen, Rockyho a George.
 
Brněnský šikula
Žánrově neomezená soutěž pro mladé talenty do 15 let, jejíž účastníci mohou předvést prakticky cokoliv, v čem vynikají – zpěv, step, tanec, balet atd. V minulých ročnících se objevily například mažoretky, kouzelník, malý tříletý Jánošík s valaškou či recitátor telefonního seznamu. Výběrové předkolo soutěže proběhlo 20. 10. v sále Břetislava Bakaly. Finalisté vystoupí na pódiu na náměstí Svobody 8. 12. od 13:00 hod.  
Radnická ulice a Stará radnice:

Také Radnická ulice bude zaplněna vánočními stánky s dárkovým zbožím a občerstvením. Mimo to se v prostorách Staré radnice budou konat tradiční vánoční akce:
 
  • vánoční dílny /sobota, neděle od 14:00 do 18:00 hod./ budou zaměřeny na výrobu svíček, mýdel, koupelových solí, vánočních ozdob, skládání hraček z papíru, zdobení perníku, výrobu adventních věnců aj. 
  • vyhlídková věž bude otevřena od pátku do neděle /11:00 – 21:00 hod./
  • prohlídky adventního města s průvodcem /každou sobotu v 15:00 hod./ sraz pod krokodýlem, vstupné na místě
  • novinkou letošního adventu bude velká výstava betlémů v prostorách jednoho z nejkrásnějších historických sálů města Brna - ve Freskovém sále Staré radnice
  • Vánoční prodejní výstava minerálů, léčivých kamenů, fosilií, přírodnin, bytových doplňků a šperků - 8. ročník: sobota 14. 12. od 9:00 do 16:00 hod., Stará radnice, Brno
Brněnské podzemí – Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem, Kostnice u sv. Jakuba:

Letos se otevřou brány všech tří částí brněnského podzemí vánočnímu dění. Mimo turistickou trasu, která návštěvníkům nabídne komentovanou prohlídku podzemí s průhledem do historie královského města, bude ve společenské části Labyrintu pod Zelným trhem každý pátek až neděli od 9:30 do 19:30 hodin přístupná výstava uměleckého kovářství a bude zde možnost nákupu drobných dárkových předmětů a různých druhů kávy s možností ochutnání. Návštěvníci se tak dostanou do prostor, které jsou obvykle veřejnosti uzavřeny a slouží kulturním či komerčním účelům. Úplnou novinkou je degustace vín v brněnském podzemí, která bude probíhat ve 2. adventním týdnu. V této části labyrintu se budou návštěvníci pohybovat sami. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout např. středověkou lednici, nejhlubší studnu Zelného trhu, či betonovou torkretáž z 80. let 20. stol., která velmi necitlivě a navždy překryla původní, leckde gotické a středověké zdivo. 
 
Součástí prohlídky společensko-kulturní části labyrintu bude i prezentace loutek z depozitářů Divadla Radost a výstava dětských kreseb s názvem Brněnské podzemí očima dětí. 
 
26.11.2013

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444