Avokádo na talíři

Že je avokádo ovoce a ne zelenina možná někoho trochu překvapí. Jedná se o plod hruškovce přelahodného, což je stálozelený tropický strom, který pochází původně z Jižní Ameriky, byl ale importován i do dalších světadílů a dobře se mu daří ve všech subtropických či tropických oblastech. Oválné plody nazývané avokádo, které můžeme u nás koupit, pocházejí z Izraele nebo ze Španělska.

Zdravé a ke konzumaci vhodné avokádo má krásnou leskle zelenou slupku, kterou snadno oloupete, a na omak je měkké. Pokud jsou v obchodě k mání jen tvrdé plody, můžete je doma nechat dozrát zabalené do papíru a uskladněné při pokojové teplotě, rozhodně ale nekupujte plody s tmavými skvrnami.

Dužina zralého avokáda je nažloutlá a mazlavá a má jemnou vůni a vynikající chuť připomínající lískové oříšky. Avokádo hraje významnou roli ve vegetariánské kuchyni, je totiž bohaté na proteiny. Obsahuje rovněž vitamíny A, B1, B2, B6, C a E a řadu minerálních látek - vápník, železo, fosfor, draslík aj. Podobně jako nerafinované rostlinné oleje lisované za studena, ořechy, semena, sójové boby, čočka a některé další potraviny, obsahuje avokádo hodně lecitinu, látky, která má schopnost rozpouštět cholesterol a tuky, má blahodárné účinky na paměť, zvyšuje schopnost soustředění, uklidňuje a chrání jaterní tkáň.

Avokádo se konzumuje převážně v syrovém stavu. Jednoduchými úpravami z něj můžete vykouzlit zdravé a lahodné pokrmy.

Avokádo po mexicku

1 zralé avokádo, 1 malá cibule, šťáva z citrónu, sůl, zelený pepř, popř. špetka chilli

Avokádo omyjeme, podélně rozkrojíme až k velké pecce, která je uprostřed, rozpůlíme a dužinu vymačkáme do misky. Přidáme šťávu z citronu a vmícháme jemně nakrájenou cibuli, přidáme sůl a koření. Podáváme s pečivem.

Jednoduché chlebíčky s avokádem

Avokádo nakrájené na tenčí plátky, citrón nebo limetka, česnekový pepř, sůl, tmavý chléb, na ozdobu zelená nať nebo trocha nakrájeného řapíkatého celeru

Tenké plátky tmavého chleba poklademe hustě nakrájeným avokádem, pokapeme šťávou z citrônu nebo limetky, opepříme a ozdobíme zelenou natí nebo řapíkatým celerem.

Cuketa s avokádem


Asi 500 g cukety, 1 velké avokádo, 6 opraných a osušených listů ledového salátu, 10 - 12 vypeckovaných zelených oliv, 6 lžic kvalitního olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, asi 1 lžička soli, 1 lžička cukru, špetka estragonu, mletý černý pepř, pár snítek řeřichy na ozdobu

Cuketu nakrájíme na plátky silné necelý centimetr a vhodíme je na několik minut do vařící osolené vody. Vyndáme, necháme důkladně okapat a vložíme do misky. Zvlášť si připravíme marinádu z octa, oleje, soli, cukru, pepře a estragonu, kterou nalejeme na ovařené plátky cukety. Důkladně promícháme a necháme v chladničce uležet. Na samostatné talířky naaranžujeme salátové listy, na které naklademe okapanou cuketu, avokádo, olivy, ozdobíme řeřichou a nakonec jako dresing použijeme marinádu, ve které jsme marinovali cuketu.

14.03.2008 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444