Dužina zralého avokáda je nažloutlá a mazlavá a má jemnou vůni a vynikající chuť připomínající lískové oříšky. Avokádo hraje významnou roli ve vegetariánské kuchyni, je totiž bohaté na proteiny. Obsahuje rovněž vitamíny A, B1, B2, B6, C a E a řadu minerálních látek - vápník, železo, fosfor, draslík aj. Podobně jako nerafinované rostlinné oleje lisované za studena, ořechy, semena, sójové boby, čočka a některé další potraviny, obsahuje avokádo hodně lecitinu, látky, která má schopnost rozpouštět cholesterol a tuky, má blahodárné účinky na paměť, zvyšuje schopnost soustředění, uklidňuje a chrání jaterní tkáň.
Avokádo se konzumuje převážně v syrovém stavu. Jednoduchými úpravami z něj můžete vykouzlit zdravé a lahodné pokrmy.
Avokádo po mexicku
1 zralé avokádo, 1 malá cibule, šťáva z citrónu, sůl, zelený pepř, popř. špetka chilli
Avokádo omyjeme, podélně rozkrojíme až k velké pecce, která je uprostřed, rozpůlíme a dužinu vymačkáme do misky. Přidáme šťávu z citronu a vmícháme jemně nakrájenou cibuli, přidáme sůl a koření. Podáváme s pečivem.
Jednoduché chlebíčky s avokádem
Avokádo nakrájené na tenčí plátky, citrón nebo limetka, česnekový pepř, sůl, tmavý chléb, na ozdobu zelená nať nebo trocha nakrájeného řapíkatého celeru
Tenké plátky tmavého chleba poklademe hustě nakrájeným avokádem, pokapeme šťávou z citrônu nebo limetky, opepříme a ozdobíme zelenou natí nebo řapíkatým celerem.
Cuketa s avokádem
Asi 500 g cukety, 1 velké avokádo, 6 opraných a osušených listů ledového salátu, 10 - 12 vypeckovaných zelených oliv, 6 lžic kvalitního olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, asi 1 lžička soli, 1 lžička cukru, špetka estragonu, mletý černý pepř, pár snítek řeřichy na ozdobu
Cuketu nakrájíme na plátky silné necelý centimetr a vhodíme je na několik minut do vařící osolené vody. Vyndáme, necháme důkladně okapat a vložíme do misky. Zvlášť si připravíme marinádu z octa, oleje, soli, cukru, pepře a estragonu, kterou nalejeme na ovařené plátky cukety. Důkladně promícháme a necháme v chladničce uležet. Na samostatné talířky naaranžujeme salátové listy, na které naklademe okapanou cuketu, avokádo, olivy, ozdobíme řeřichou a nakonec jako dresing použijeme marinádu, ve které jsme marinovali cuketu.