ANTIDUMPINGOVÁ CLA NA DOVOZ KOREJSKÝCH CHLADNIČEK TYPU SIDE-BY-SIDE

Evropská unie v pátek oznámila své rozhodnutí uvalit na dobu pěti let antidumpingová cla na dovoz chladniček typu side-by-side z Korejské republiky. Rozhodnutí tak potvrzuje mínění společnosti Whirlpool Europe, že korejští výrobci se dopouštěli nezákonných obchodních praktik poškozujících evropské výrobce chladniček typu side-by-side.

Výše cla závisí na konkrétním výrobci a míře cenového podbízení, které výrobce praktikoval. Potvrzeny byly následující celní přirážky: LG 12,2 %; Daewoo 3,4 %; Samsung 0 %. (U společnosti Samsung bylo zjištěno, že za dumpingové ceny dodává méně než 2 % zboží, což je považováno za pravidlo de minimis, a povinnosti hradit dovozní přirážku proto nepodléhá.)

Šetření nezákonných obchodních praktik korejských výrobců Evropská komise oficiálně zahájila v loňském roce. Po patnácti měsících šetření Komise potvrdila, že skutečně dochází k cenovému podbízení s negativními dopady na průmysl EU a Rada nyní uvalila omezovací antidumpingová cla. Dovozní přirážky budou uvaleny na dobu pěti let a začnou se vybírat zpětně od 1.3.2006, kdy byla provizorní cla zavedena.
 
Marc Bitzer, prezident Whirlpool Europe, k tomuto uvedl: „Rozhodnutí EU představuje pro naše průmyslové odvětví důležitý mezník. Celý evropský průmysl velkých domácích spotřebičů tato antidumpingová opatření aktivně podporoval, aby na trhu měli všichni stejné podmínky a nedocházelo k nekalým praktikám. Rozhodnutí ukazuje, že naše aktivity proti škodlivým a nezákonným obchodním praktikám korejských dovozců stavěly na reálném základě. Korejským výrobcům je zároveň vyslán signál, že nekalá soutěž nebude v Evropě tolerována.

Jsme zklamáni výší uvalených dovozních přirážek a domníváme se, že k nastolení rovných podmínek by bylo zapotřebí zavést cla vyšší. Je proto velmi důležité, aby Evropská komise i členské státy společnými silami zajistily, že korejští výrobci zavedená opatření skutečně dodržují a dovozní přirážky jsou účinně inkasovány. Pouze tak se zajistí poctivá soutěž korejských firem na trhu – v zájmu budoucnosti tohoto průmyslového odvětví v Evropě.“
 


Whirlpool Europe
Whirlpool Europe je dceřinou společností firmy Whirlpool Corporation – předního světového výrobce a dodavatele domácích spotřebičů. Whirlpool Europe zaměstnává v rámci celé Evropy více než 14 000 pracovníků a v roce 2005 dosáhla tržeb přes 2,7 mld. EUR. Působí ve všech členských státech EU a provozuje 10 výrobních závodů ve Francii, Německu, Itálii, Polsku, Slovensku a Švédsku.  Výroba chladniček typu side-by-side firmy Whirlpool Europe se nachází ve městě Cassinetta di Biandronno v italské provincii Varese.

04.09.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444