Zimní zahrada - víc světla, zeleně a radosti

Foto: Brastan

Foto: Brastan

Vybudovat si zimní zahradu představuje způsob jak ozvláštnit dům, rozšířit jeho obytný prostor, přinést do svého bydlení víc zeleně, vytvořit příjemné místo s maximálním přístupem přirozeného denního světla a v neposlední řadě přispět k tepelným úsporám, protože i v zimě nevytápěná zimní zahrada poskytuje sousedícím místnostem tepelnou clonu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Brastan

Místo pro volný čas


Rostoucí obliba zimních zahrad je dána možnostmi jejích využití, které spojují vlastnosti obytného, oddechového prostoru s vlastnostmi pobytu v přírodě. Můžete si zde posedět ve dvou u kávy, hrát si s dětmi nebo si v klidu přečíst noviny, je to ale i atraktivní prostor, v němž lze podávat slavnostní večeři pro hosty. Pokud se rozhodnete vybavit ji otopným systémem, můžete ji jako jídelnu používat i v zimě. Za slunných zimních dnů přijde topení na minimum a v prozářené zimní zahradě s trochou zeleně se budete cítit jako v létě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Brastan

Prostor pro zeleň


Zimní zahrada je ideální pro umístění zeleně a umožní svým majitelům věnovat se hezkému koníčku. V případě zmíněné vytápěné a tudíž celoročně obyvatelné zimní zahrady získáváte prostor vhodný např. pro tropické druhy - zkusit můžete efektní dračince, fíkusy, filodendrony, pepřince nebo strelície. Krotony tu budou mít dostatek potřebného světla, takže se jim překrásně zbarví listy. Můžete zde ale zkusit pěstovat i kávovníky, palmy a chcete-li se těšit z nádherných květů, pak také orchideje, bromélie a různé druhy masožravých rostlin. Důležité je jen v horkých letních měsících myslet také na zastínění a větrání a nepřehnat to s množstvím - tak aby se zimní zahrada nestala skleníkem, ale aby zůstala obyvatelným rozšířením interiéru.


 


Jakou zvolit konstrukci?


Pro vytápěné, ale i nevytápěné zimní zahrady, v nichž se také pěstují květiny, jsou vhodné hliníkové nebo plastové konstrukce, které mají řadu výhod. Kompletní zimní zahradu z kombinace hliníkových a plastových profilů si můžete pořídit např. u společnosti Brastan, která má s jejich realizací dlouholeté zkušenosti. Zimní zahrady, které navrhuje a dodává, jsou vyrobeny výhradně z kvalitních materiálů, používají výplně s vysokými izolačními schopnostmi a jsou vybaveny žlaby pro sběr a odvod dešťové vody. Střešní systém, na jehož kvalitě rovněž velmi záleží, je produktem nejvýznamnějšího evropského výrobce těchto systémů pro zimní zahrady a jako standard zahrnuje mikrovětrání. Součástí jsou i střešní okna (jak s manuálním, tak s automatickým ovládáním), která zajisťují nezbytné účinné větrání bez průvanu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Brastan

Návrh a realizaci zimních zahrad provádí firma Brastan podle přání zákazníka. Poskytuje široký výběr stylů, tvarů a velikostí, takže je schopna vyhovět nejrůznějším požadavkům a možnostem.

Jak by měla vaše zimní zahrada vypadat a k jakému účelu by měla sloužit, záleží na stylu vašeho domu, na ploše, kterou máte k dispozici, na možnostech jejího umístění a na vašich zálibách a na vašem rozhodnutí. To vše je ale dobré si co nejlépe promyslet předem a poradit se se zkušeným dodavatelem. Dodatečná řešení se někdy zbytečně prodraží a nemusí fungovat tak, jak byste si přáli.
17.10.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444