Zahradníkův blog: Červenec

Ostružiny ještě zdaleka nedozrály, ale i tak je v červenci co sklízet. Pochutnávat si můžeme například třešních, višních, rybízu nebo na sladkých meruňkách.
Podle mne je červenec především měsíc meruněk, kterým se u nás nejlépe daří na jižní Moravě. Pro tuto oblast jsou stejně tak typickým ovocem jako vinná réva.

Pravda, díky úsilí šlechtitelů máme již hybridy meruněk, které snesou i drsnější klimatické podmínky, to však nic nemění na skutečnosti, že meruňka je teplomilné a stále žádané chutné choulostivé ovoce, kterému se na jihu Moravy daří a které tuto oblast téměř nepřekonatelně reprezentuje.
 
Letošní jaro pro ně mnohde nebylo příznivé, ale když se meruňky urodí, je to radost i pohroma současně, neboť úspěšný zahrádkář, tedy ten, jemuž se urodilo, volky nevolky řeší i nerudovskou otázku kam s nimi?

Když mne má meruňka obšťastní úrodou svých svítivě oranžových plodů, na které jsem celý rok čekala, nejprve očima vychutnávám tu nádheru. Posadím se na lavici pod stromem a zírám do jeho větví, odkud mi přátelsky kynou malá slunce. Až se dost vynadívám, natáhnu ruku po první kouli. Po druhé, třetí – a dost! Pozor, v meruňkách je také hodně vlákniny!

Postupně celé to bohatství přepravím domů, kde opět řeším otázku, co s tím báječným ovocem dál. A tak v kuchyni mé zahradničení pokračuje: kompoty, džemy, zavařeniny, džusy, koktejly, zamrazené půlky, rozmixované, ještě čatní, kdybych mohla, přidala bych meruňky i do špenátu. Ale upečené s rybím filé se podařily; byl to chutný sladkoslaný nedělní oběd.

Zahrada po sklizni červencové úrody obvykle vypadá neutěšeně, zejména je-li takové sucho jako letos. Je zapotřebí pořádně ji uklidit a navrátit jí pěkný vzhled. Podupaný trávník vyžaduje sečení na výšku asi pěti centimetrů, hnojení a také zavlažení. Alespoň dekoraci i v těchto horkých dnech spolehlivě zajišťují kvetoucí růže, impozantní palmové lilie (Yucca filamentosa), hortenzie, šater, levandule, sluncovky, kokardy, kopretiny, bělotrn, krásnoočka, některé bohyšky, samozřejmě měsíčky zahradní a řada dalších letniček. Ty všechny musím pravidelně zalévat a odkvetlým trvalkám odstraňovat zbytky květů, čímž některým prodloužím dobu kvetení.

Další pochoutka, na kterou se vždy těším, jsou rajská jablka. Já je poctivě vyvazuji a odstraňuji výrůstky v jejich paždí, ona se začínají červenat.

Zřejmě již brzy budu také muset seříznout výhony maliníků, které pomalu odplodily, a vysít oblíbený špenát, což znamená, že si již připouštím myšlenky na podzim, i když se zatím zdá daleko...
14.07.2023 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444