Vybíráme matrace z polyuretanových pěn

Jak důležitá je pro zdravý spánek správně zvolená matrace, je dnes už obecně známým faktem. Na trhu najdeme širokou nabídku pružinových matrací stejně jako matracích pěnových. Při výběru je nutné brát v úvahu zatížení, kterému bude matrace vystavena, a kvalitu pěny. Ta tvoří nejdůležitější část matrace, která má za úkol roznést zatížení a zároveň co nejlépe odpružit tělo spícího člověka. Cenu matrace ovlivňují z velké části kvalita, gramáž a druh pěny.

Druhy polyuretanových pěn

Existuje několik základních druhů polyuretanových pěn:

PUR pěna - pěna bez speciálních funkcí, cenově dobře dostupná, ale s nízkou trvanlivostí a s menší zárukou kvality ležení a spánku.

HR (high-resilient) pěna - tzv. studená, která je vyráběna za nižších teplot a dosahuje tím vyšších hustot, které předurčují matraci vyšší životnost a vyšší komfort s lepším odpružením. Struktura pěny je složena z větších "bublinek", které poskytují výbornou prostupnost vzduchu.

NAWAPUR
- kombinace PUR pěny a přírodního extraktu ze skočce obecného (Verenda), který odpuzuje bakterie a vytváří v matraci příjemné mikroklima. Matrace z tohoto materiálu zároveň šetří životní prostředí, neboť se k jejich výrobě používají recyklovatelné suroviny.
Viscoelastická pěna - někdy také nazývána líná nebo lazy pěna - je kombinace PUR nebo HR pěny a příměsi viskózních látek, které reagují na úroveň přijímaného tepla. Původně byl materiál vyvinut pro potřeby NASA. Pěna z tohoto materiálu reguluje svou tuhost - při zahřátí změkne, při zchladnutí ztuhne. Matrace pak umí regulovat svou tuhost v závislosti na lokálním zatížení a plně se přizpůsobit tělu člověk. Drobná nevýhoda těchto pěn je ta, že se poměrně dost zahřívají a způsobují pocení, ale již se objevují i materiály, které dokáží této nevýhodě zamezit (např. GV8020).

Energy pěna - nově vyvinutá řada studených pěn s parametry bížící se latexovým matracím. Energy pěny dokáží při své hustotě poskytnout menší stupeň odporu proti stlačení, čímž se lépe využívá vlastnost pěny a matrace tím aktivně vydává energii, kterou absorbuje během stlačení. Vývoj tohoto druhu pěn byl závislý zejména na technologických možnostech vypěňovacích linek a momentálně představují špičku mezi studenými pěnami.

GR pěna - top end varianta Energy pěn, která si zaslouží vlastní pojmenování. Pěna je vybavena špičkovými parametry - hustotou a kvalitou převyšuje i běžné latexové matrace a zároveň poskytuje měkkost a pružnost. Materiál je vhodný pouze pro určitý stupeň zatížení, avšak poskytuje pro něj ten nejlepší komfort. Dovolí tělu se zabořit více než ostatní pěny a zároveň velmi silně pruží směrem vzhůru, proto je nutné ji pečlivě vyzkoušet.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Gramáž

Pěny se také liší svou gramáží, která je u každé pěny obvykle uváděna jako dvoumístné číslo. Gramáž ovlivňuje cenu konečné matrace až řádově, tzn. např. matrace z PUR17 může být v prodeji za 900,- a naopak matrace z GR75 za 9000,-. Při nákupu matrace dbejte na to, abyste kupovali skutečně to, co potřebujete, tedy správnou gramáž pěny. Gramáž nemusí nutně znamenat tvrdost. Udává v kilogramech na metr krychlový, tzn. správně objemová hustota a ve výrobě je hlídána dle normy EN ISO 845. Kvalita pěny je pak závislá na tom, jakou odchylku výrobce povoluje. Je obvyklé, že němečtí a rakouští výrobci pracují s 2 - 3% odchylkou, výrobci z východní a jihovýchodní Evropy až s 10%. Odchylka vzniká především během vypěňování kdy během chlazení pěnového bloku gravitace způsobí vyšší hustotu ve spodní části bloku a obráceně. Nízká odchylka zajistí, že se pěna neproleží.

Odpor proti stlačení je druhé dvojčíslí udávané za objemovou hmotností pěny a udává se v dekapascalech. Množství "tužidla" v pěně by mělo odpovídat možnostem a trvanlivosti dané pěny. Čím méně tužidla, tím je materiál měkčí, člověk se více zaboří a pěna to musí vydržet. Nejkvalitnější materiál se tedy pozná podle toho, že má vysokou hustotu a nízký odpor proti stlačení a obráceně. Tvrdost je měřena dle normy EN ISO 3386-1 a pomáhá nám v kalibraci matrací dle indexu tělesné hmotnosti BMI.

Doporučené použití pěn v matracích bohužel dnes neupravuje žádná norma, proto jsou všechny matrace navrženy tak, aby vyhovovaly různým typům zátěže, různým požadavkům zákazníků a především jejich rozpočtu. Dokonce ani tzv. "zdravotní matrace", které podléhají schválení příslušných orgánů, nemají s nastavením objemové hustoty dle zátěže zákazníka mnoho společného. Normy běžně používané jsou až z roku 1986.

Volte proto výrobky firem, které spolupracují s odborníky z oboru ortopedie a nabízejí matrace v prodejnách, kde vás obslouží odborně školený personál a kde si zákazníci mají možnost vlastnosti matrací vyzkoušet. Síť prodejních studií, na kvalitu jejichž služeb se lze spolehnout, nabízí po celé ČR např. firma Jacques & partners, která se na problematiku zdravého spánku už řadu let specializuje.
04.08.2009 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444