Svítící květiny a 3D tapety

Talíř s plochou na odložení lžíce, váza s krajkou či stojan na vajíčko ve tvaru miny. Nádobí a různé doplňky interiéru mohou být nápadité, funkční a zároveň lahodit oku. Taková jsou díla českého designéra Daniela Piršče a výrobky Studia Piršč Porcelán.

Daniel Piršč ve svém studiu vytváři produkty užitého designu, jimž rozhodně nechybí vtip. Váza, která je sama o sobě květinou, byla jedním z jeho prvních úspěšných počinů. Porcelánový objekt Filigrán s ručně vyřezávaným motivem jemné krajky byl také zařazen do prestižní publikace Czech 100 Design Icons.
I nádobí, které denně používáme může být originální. Ve stojánku na vajíčko Mina vaše snídaně nevychladne díky dvouplášťovému termosystému. Tento objekt je křehký a tvrdý zároveň, stejně jako vejce, pro které je určen. Polévkový talíř Tralalák má zase po obvodu plochu, na kterou je možno odložit lžíci. Praktický přístup se zde snoubí s elegancí dynamických tvarů, jemně inspirovanou nonšalantě nošenými klobouky. Pokud vám nevadí trocha černého humoru, jistě vás zaujme i kávový set Maryša. Piršč zde kombinuje čisté linie jednoduchého tvaru nápojové soupravy a vtipný dekor lebky se zkříženými hnáty. Souprava určená pro opravdu silné kafe...
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Produktem, který Studio Piršč Porcelán skutečně proslavil, jsou 3D tapety. Vyrábí je od roku 2008 a nabídku vzorů stále rozšiřuje. Nejedná se o tapetu v pravém slova smyslu. Jsou to porcelánové prvky, jež lze snadno instalovat na jakoukoliv stěnu. Jejich použití je značně variabilní. Počet, rozmístění či vzájemná kombinace je už čistě záležitostí vkusu každého uživatele. Studio Piršč Porcelán nabízí různé vzory v několika provedeních. Hravá letadýlka, romantické růže, efektní kapky aj. Svou platičností rozehrávají tyto objekty zajímavou hru světla a stínu, která oživí každý interiér. Novinkou jsou ptáci Birds: letící, plachtící, vznášející se a střemhlav letící, v bílé či platinové úpravě.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V portfoliu Stuia Piršč Porcelán najdeme také originální vázy. Piršč se často inspiruje věcmi, které nás běžně obklopují. Tato inspirace je pak s vtipem aplikována na porcelánové produkty. Váza Petrol vychází z tvaru obyčejné plechovky, z níž provedení v porcelánu a jemný dekor vytvořily něžnou nádobu na květiny. I zde zkombinoval designér osobitý nápad s dokonale zvládnutou technologií. Výsledkem je esteticky čistý, elegantní a zároveň funkční objekt.
Svítidlo Roza vytvořil Daniel Piršč pro firmu Lasvit. Tvarem vychází z květu růže. Vznikla tak kolekce stropních, stojacích a stolních svítidel, něžná světla-květiny.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Užitý design Studia Piršč Porcelán je nápaditý. Vyznačuje se čistotou linií a jednoduchostí tvaru, které lahodí oku. Piršč se ale designem nenechává svazovat. Použitelnost předmětu je samozřejmě zásadní, ale důležité je pro něj i to, aby každé dílo mělo téma a příběh. Solnička Zepelin vychází z tvaru známé vzducholodě, s uzávěrem na vínové láhve Torpedo to musíte roztočit, atd.


Na stránkách Studia Piršč Porcelán navíc můžeme nahlédnout do procesu vzniku porcelánu a sledovat cestu výrobku od návrhu až k finální úpravě.

Daniel Piršč se pravidelně účastní různých designových přehlídek a je držitelem několika prestižních ocenění. Součástí jeho Mikulovského studia je i prodejna, kde je možno autorský porcelán zakoupit.

04.02.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444