Proč je důležité udržovat správnou hladinu vlhkosti v interiéru?

Soutěž o vlhkoměry

S nastupující zimou se mnozí z nás budou potýkat s problémem suchého vzduchu v interiéru, kde vlivem vytápění klesá vzdušná vlhkost. Uvádí se, že dokonce až pod 20 %. Taková nízká hodnota může mít za následek únavu, bolesti hlavy, respirační potíže nebo zvýšené riziko nachlazení. Jak těmto neblahým důsledkům suchého vzduchu můžeme předcházet?

Sliznice člověka pro svou správnou funkci potřebuje minimálně 45% relativní vlhkost v prostoru. V opačném případě tvoří ideální živnou půdu nemocem horních cest dýchacích.
 

Co způsobuje suchý vzduch?

  • potíže s udržením pozornosti
  • únavu
  • dýchací potíže
  • bolesti hlavy
  • snížení pracovní výkonnosti
  • vznik alergií a kožních chorob
  • poruchy hlasu - vysychání hrdla, chraptění
  • podrážděné oči, pocit pálení

Vlhkost v interiéru by se měla udržovat na takové úrovni, aby její hodnoty nepřekročily minimum ani maximum. Jako doporučená hodnota se uvádí mezi 40 a 60 %, taková vlhkost je potřebná pro bezproblémové dýchání, dobrý zdravotní stav a komfortní bydlení.
 
Díky moderním technologiím dokážeme nejen efektivně vyměňovat vzduch a regulovat jeho teplotu, ale také zajistit optimální hladinu vlhkosti v interiéru. Zdravé mikroklima zaručí zvlhčovač vzduchu, který se instaluje do systému teplovzdušného vytápění za rekuperační jednotku. Ve chvíli, kdy v bytě není dostatečná vlhkost, zvlhčovač se okamžitě nastarujte a vypustí rozprašovanou vodu v podobě drobných kapiček ve velikosti pod 1 mm. Ty se okamžitě odpařují do plynného stavu a rychle tak zvyšují relativní vlhkost bez nebezpečí samovolné kondenzace.

Obyvatelé bytu pak tento způsob zvlhčování vnímají jako pocit ochlazení a příjemného osvěžení. Když je dosaženo požadované úrovně relativní vlhkosti, hydrostat prostřednictvím řídicí jednotky odstaví z provozu tlakové čerpadlo a obvod se uzavře. Proces vlhčení včetně tvorby kapek se tak zastaví.

 

Co získáte instalací zvlhčovacího systému Merlin Technology?

  • Trvale stabilní úroveň relativní vlhkosti v prostředí,
  • snížíte prašnost v prostředí, zvýšíte čistotu prostředí,
  • snížíte teplotu adiabatickým chlazením ve vyhřátých objektech zejména v letním období,
  • získáte zdravé klima.
Jak se žije v kvalitním prostředí? Vyzkoušejte zvlhčování vzduchu
Pokud byste si chtěli vyzkoušet zvlhčování vzduchu „nanečisto“, můžete využít zvlhčovačku a čističku vzduchu AIR-C60. Obsahuje pětilitrový zásobník, z něhož se voda automaticky odpařuje podle nastaveného časového schématu. Zařízení navíc odloučí nečistoty a nepříjemné pachy a spolehlivě vzduch zbaví kouře z tabáku. Prach, bakterie, pyl nebo srst zvířat se zachycují ve vodní lázni a už se nedostanou do dýchacích cest.

bydlinekSoutěž o 4 vlhkoměry a teploměry v jednom
Zajímá vás, jakých hodnot dosahuje vlhkost ve vašem bytě?

Vyhrajte v soutěži digitální pokojový teploměr a vlhkoměr TH-C.

Pomocí tohoto přesného elektronického přístroje můžete měřit teplotu i vlhkost a zaznamenávat jejich maximální a minimální hodnoty. 

Stačí odpovědět na otázku a mít štěstí při losování.

Soutěž trvá do 6. 12. 2016. Soutěž byla ukončena. Gratulujeme vítězům: Anna Dolinová, Václav Prokůpek, Kateřina Slámová, Ondřej Chudý

Ještě nevíte co k Vánocům? Myslete na svoje zdraví a pořiďte si zvhlčovač AIR C60.

23.11.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444