Ovocné keře s lahodnými plody

Podzim je dobou, kdy se zpravidla vysazují ovocné dřeviny. Z keřů to mohou být například maliny a ostružiny, ale také méně známý rakytník, jehož plody mají mimořádně vysoký obsah vitaminu C.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Snad nejvíce radosti, zejména dětem, přinesou stáleplodící odrůdy maliníků, na jejichž plodech si lze pochutnávat v průběhu celého léta až do začátku podzimu. Maliníky přitom patří mezi nenáročné rostliny, jejichž pěstování je vhodné i pro začátečníky. Rostlina se obnovuje letorosty z kořenových odnoží a plodí na jednoletých i dvouletých výhonech. Maliníky, které se prodávají zakořeněné v přepravních konterejnerech lze sázet od jara do podzimu. Potřebují neutrální (mírně kyselou) půdu, která by měla být bohatá na živiny, a dostatek vláhy. Ideální je rostlinu sázet na slunečné stanoviště, ale dařit se jí bude i v polostínu.
Ke stáleplodícím odrůdám patří HIMBO TOP nebo POLKA, ale i obzvlášť atraktivní KATEWONDER®. Jedná se o první stáleplodící maliník, který lze s úspěchem pěstovat i v nádobách na balkonech či terasách a k jeho velkým výhodám patří, že jeho výhony nemají trny.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Popíchat se nemusíte ani pokud dáváte přednost ostružinám.  Např. Obří beztrnná ostružina je skvělou volbou do každé zahrady. Její plody jsou velké, mají černou barvu a výbornou chuť. Obří beztrnná ostružina roste ve šlahounech, ze kterých budete sklízet bohatou úrodu. V případě, že všechny plody nezvládnete zkonzumovat přímo, můžete z nich připravit výborné džemy, marmelády nebo je využít jako náplně do nejrůznějších koláčů či jinak zpracovat.

K beztrným odrůdám patří i novinka - Ostružina CHESTER. Jedná se o pozdní odrůdu s velkými lahodnými plody, která je velmi odolná proti mrazům.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rakytník řešetlákový pochází ze Sibiře a tradičně se používá také v lidovém léčitelství mongolských národů i v Číně. Dnes se běžně pěstuje také v Evropě, protože nemá vyhraněné podnební nároky. Protože se jedná o rostlinu větrosnubnou, je ovšem nutné pěstovat samčí i samičí rostlinu. Pokud jsou rakytníky pěstovány v propustnější půdě s dobrou zásobou vláhy, bohatě a pravidelně plodí oranžové bobule, které obsahují vysoké hodnoty vitaminu C a karotenu. Doma si z bobulí rakytníku můžete vyrobit např. výbornou šťávu, sirup nebo džem a řadu dalších dobrot. Látky, které obsahují, podporují imunitní systém a pomáhají při žaludečních obtížích i kožních onemocněních.
Odrůda Krasavice, je nová odrůda rakytníku s nádherně vybarvenými červenými plody. Přinese vám tak nejen užitek, ale, jak se můžete přesvědčit při pohledu na obrázek, navíc zkrášlí vaši zahradu.

Více informací a bohatou nabídku mnoha dalších výpěstků najdete na webových stránkách firmy Subtropické zahradnictví Kruh nebo přímo v prodejně  Subtropického zahradnictví Kruh, která sídlí na adrese Kruh 209 v Jilemnici.

12.09.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444