Kované ploty – luxus, který si můžete dovolit

Víte, co mají společného krásné prvorepublikové vily a moderní rodinné domy navržené dle aktuálních architektonických trendů? Nadčasový kovaný plot. Ten dokáže i z fádního domu udělat honosnou rezidenci. Kovaný plot totiž nestárne, zůstává krásný po celé generace a navíc je plně bezúdržbový.

Náklady na vlastní bydlení v rodinném domě jsou vysoké, a proto by bylo chybou opomenout tak zásadní věc, jakou je kvalitní oplocení. Špatně zvolený plot dokáže vizuálně znehodnotit prostředky, které jste do bydlení vložili. Sázku na jistotu představují již po staletí kované ploty. Tento typ plotu je totiž neuvěřitelně nadčasový, zachovává si svou vznešenost v jakékoli době a s jeho využitím snadno dosáhnete důstojného, vzdušného a hlavně krásného ohraničení svého pozemku.

Dopřejte si jen to nejlepší

Stejně jako v jiných životních situacích můžete i zde vybrat správně, nebo špatně. Na trhu je spousta výrobců, kteří se na kované ploty zaměřují. Určitým vodítkem může být spokojenost zákazníků, dlouhodobé reference nebo také výběr výrobce. Jedničkou na českém trhu je společnost LAMARK, která se na kované ploty dlouhodobě zaměřuje a v porovnání s ostatními evropskými výrobci patří mezi ty nejkvalitnější. Původně rodinná firma si za dobu své existence vybudovala v oboru kovaných plotů a bran renomé specialisty, a to i díky tomu, že na rozdíl od ostatních stále klade důraz na tradiční ruční práci a výrobu svěřuje do rukou zkušených českých kovářů a zámečníků. Zákazník je zde vždy na prvním místě a jejich tým odborníků, kteří operují po celé republice, je zákazníkovi stále k dispozici.

Z kvality neslevujte, nevyplatí se to

Zatímco jiní výrobci se ve snaze snížit cenu kovaného plotu mnohdy uchylují k náhražkám a plot vyrábí z jäklových tyček, které jsou duté anebo z velmi úzkého profilu, ve společnosti LAMARK vsadili pouze na kvalitní ocelovou surovinu a plný profil tyčí (14x14 mm). Spolu s několikanásobnou povrchovou úpravou tak zákazník získává jistotu, že plot bude bez údržby sloužit po několik generací.

Antikorozní úprava je totiž v případě kovaného plotu velmi důležitá. Na její kvalitě závisí celková životnost plotu. Ve společnosti LAMARK využívají osvědčenou metodu žárového zinkování, kdy zinek vytváří na povrchu pevnou a nepropustnou vrstvu. Při žárovém zinkování je nejčastěji využíván teplotní rozsah 440 – 460 °C. Díky tomu mají ploty LAMARK reálnou bezúdržbovou životnost 60 let.

A víte, jaké jsou aktuální trendy?

LAMARK nabízí jedno z nejširších portfolií s bohatou nabídkou motivů a vzorů. Vhodnou kombinaci obou vytvoří přesně dle vašich požadavků a vzhledu vašeho domu. A pokud byste si přesto nevybrali, rádi vám plot vyrobí na základě vašeho návrhu.

V České republice jsou nejoblíbenější jednoduché motivy plotu

Nejčastěji český zákazník sáhne po motivu PORTORIKO z nabídky společnosti LAMARK. Jedná se o zástupce jednoduchého a rovného stylu v nižší cenové relaci. Pokud zákazník hledá univerzální řešení za dostupnou cenu, vybírá právě tento motiv. Druhou volbou je motiv VERONA. Jedná se dlouhodobě o jeden z nejoblíbenějších motivů, a to zejména v oklepávaném provedení s nýty. Na dalších pozicích jsou rovněž motivy vycházející z rovného designu – MIAMI, ATLANTA a LINCOLN, což ukazuje na to, že Češi preferují tradiční design.

Až ve druhé polovině tabulky se začínají objevovat motivy s obloukem, a to převážně s horním obloukem. Pouze na desátém místě se do žebříčku dostal motiv s dolním prohnutím. Pořadí motivů je každopádně následující – BANGKOK, PALERMO, HAVANA, FRISCO a LONDON.

Zhruba třetina zákazníků se rozhodne upravit si plot některým z nabízených designů. A které vzory jsou nejoblíbenější? Opět vyhrály ty nejjednodušší - a to konkrétně vzor “SINTRA, následovaný méně nápadným vzorem “EXETER”. Další místa v žebříčku už posbíraly složitější a okázalé vzory v tomto pořadí “NICE, RIJEKA, ZADAR, CALI, SANTIAGO, LAGES a AGADEZ”.

„Výběr motivu a vzoru je důležitý také s ohledem na životnost kovaného plotu, která běžně dosahuje několika desetiletí a slouží tedy po několik generací,“ upřesňuje Milan Kučera ze společnosti LAMARK.

Při výběru plotu k vaší nemovitosti většinou neřešíte jen vhodný motiv a provedení, ale také vhodný systém vjezdové brány nebo branky. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o nejčastěji používanou mechaniku domu a tudíž je důležité výběru věnovat maximální péči. Pokud se spolehnete na profesionály ze společnosti LAMARK, máte o starost méně. Doporučí a přijedou namontovat pro vás tu nejvhodnější variantu.
16.04.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444