Jsme povinni majitelům bytu tržní nájem?

Dobrý den, moc bych chtěla poprosit o odpověď na dotaz. V loňském roce jsme prodali byt. Přepsání na katastru proběhlo 6.12.2017 s tím, že peníze ležely v úschově realitní kanceláře. Většinu jsme se rozhodli v úschově ponechat pro následující koupi domu. S novými majiteli bytu jsme měli smlouvu, že se vystěhujeme ke 20.1.2018, avšak zálohu z úschovy majitel našeho domu dostal na účet až 23.1. Jsme povinni novým majitelům bytu tržní nájem?

Na dotaz odpovídá Mgr. Denisa Višňovská, partner LEXXUS

Pokud je dotaz myšlen tak, že oproti smlouvě prodávající vystěhovali prodávaný byt později, tak pokud není ve smlouvě nic jiného sjednáno, skutečně kupujícím náleží tzv. bezdůvodné obohacení, které vzniklo na straně prodávajících, neboť ti po uplynutí lhůty k předání byt užívali bez právního důvodu. Výše bezdůvodného obohacení se pak odvozuje od tržního nájmu.
Mgr. Denisa Višňovská
30.01.2018 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444