Jak zjistím, jestli je na družstevním podílu zástavní právo?

Tentokrát v realitní poradně řešíme koupi družstevního bytu. Kde se zaznamenává zástavní právo k družstevnímu podílu? Na dotaz odpovídá pan Vladimír Zuzák z Maxima Reality.

Dobrý den,
u osobního vlastnictví nemovitosti lze zástavní právo zjistit jednoduše v katastru nemovitostí. Nikde jsem se ale nedočetl, kde se zaznamenává zástavní právo k družstevnímu podílu. Je to pouze v dokumentech příslušného družstva? Není to zneužitelné?
 
Narazil jsem na případ, kdy realitní společnost nabízela k prodeji družstevní podíl na byt a zároveň poskytla na tento podíl prodejci úvěr a přitom tato realitní společnost vůbec nevěděla, že již na tento podíl existuje jiné zástavní právo. Na družstevním podílu byla tedy dvě zástavní práva, která se překrývala a všichni věřitelé tedy nemohli být plně uspokojeni. To by se u osobního vlastnictví stát nemohlo.
Čtenář Martin
Dobrý den,
při každém převodu družstevního podílu je třeba požádat družstvo o 
aktuální písemné potvrzení, že na podílu neváznou dluhy, zástavní práva apod. Tím byste měli takové situaci předejít. Podle NOZ je družstevní podíl pojat nově jako věc movitá, byť nehmotná. Tudíž ji lze zastavit. Pro jistotu lze požádat kteréhokoli notáře o potvrzení, zda se věc (družstevní podíl) nenachází v rejstříku zástav.
Vladimír Zuzák
 
bydlinekZeptejte se
Potřebujete také poradit s prodejem nebo nákupem nemovitosti?
Ptejte se v realitní poradně.

*Váš prostor k vyjádření:
*Jméno a příjmení:  
*E-mail:  
* povinná pole
26.01.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444