téma

Grilování zpestří jídelníček i letní zábavu

Foto: www.vladeko.cz

Foto: www.vladeko.cz

Grilování, které spojujeme hlavně s létem, je stále oblíbenější, protože jde o způsob, jak chutně připravit jídlo a zároveň také  o příjemnou společenskou zábavu. Na grilu připravené dobroty chutnají vyznavačům masitých pokrmů, milovníkům ryb, ale i vegetariánům a dětem, které můžete potěšit např. grilovaným ovocem.

Foto: www.vladeko.cz

Foto: www.vladeko.cz

Správně prováděné grilování na kvalitním grilu patří ke zdravým tepelným úpravám pokrmů z masa a zeleniny. Rizikům, před kterými varují někteří odborníci, lze poměrně jednoduše předejít - jednak pořízením vhodného typu grilu, jednak dodržováním několika důležitých zásad.

K obezřetnosti jsme oprávněně nabádáni proto, že grilování se děje za vysokých teplot, takže porce masa se opékají rychle na povrchu a nemusely by uvnitř být na požadovanou dobu vystaveny teplotám nutným pro zničení případných patogenních bakterií či parazitů. Zaokrouhlený tvar moderních grilů s poklopem a větracími průduchy pro regulaci teploty, přispívá k rovnoměrnějšímu rozdělení tepla, což má pro správnou tepelnou úpravu značný význam. K rovnoměrné teplotě celé grilovací plochy přispívá zásadně i kvalita materiálu roštu. Dražší moderní grily mají zabudované teploměry pro optimální kontrolu teploty.

Ke grilování větších kusů masa, např. celých kuřat slouží metoda nepřímého grilování, kdy je zdroj žáru umístěn po stranách upravovaného pokrmu, pod kterým je odkapávací miska. A pokud připravujete maso i pro menší děti a chcete stoprocentní jistotu, můžete maso tepelně opracovat ještě před grilováním a na grilu mu jen dodat tu správnou chuť a vůni.

U grilování na dřevěném uhlí dbáme na to, aby nedošlo ke kontaminaci grilovaného pokrmu nežádoucími polycyklickými aromatickými uhlovodíky, které vznikají, jestliže potraviny přijdou při vysokých teplotách do styku s přímým plamenem. Kůži a tučné části masa odstaňujte a nenechte tuk odkapávat do ohně. Tomuto riziku se vyhnete, pokud grilujete maso v alobalu. Správně konstruované grily na dřevěné uhlí a plynové grily ale tomuto odkapávání zamezují.

Sada grilovacího náčiní. Foto: www.vladeko.cz

Foto: www.vladeko.cz

Samozřejmostí pro grilování na zahradě či terase je dodržování hygienických pravidel, tak jak jste tomu zvyklí ve své kuchyni. Znamená to gril před použitím řádně umýt, důkladně si mýt ruce po manipulaci s masem, používat jiné nože pro přípravu masa a jiné pro přípravu zeleniny či krájení pečiva, totéž platí pro podnosy, talíře a prkénka. Potraviny, zejména maso, nenechávejte ležet v teple a už vůbec ne na slunci, k úpravě je přinášejte z lednice.

Poslední důležitá zásada pro zdravou úpravu pokrmů je obzvlášť sympatická, protože má zároveň blahodárný vliv na jejich chuť. Je to marinování před vlastní úpravou doporučované odborníky jako prevence před uvolňováním heterocyklických aminů, které  mohou vznikat dlouhou tepelnou úpravou na prudkém ohni.
Přenosný gril na dřevěné uhlí. Foto: www.vladeko.cz

Foto: www.vladeko.cz

Grily značky Weber

Optimálně vybaveny pro zdravé grilování jsou produkty značky Weber. Tento americký výrobce s bezmála šedesátiletou tradicí nabízí široký výběr grilů vyráběných speciálními postupy z kvalitních materiálů a s vybavením, které zaručuje maximální funkčnost. Neposlední výhodou je vysoká kvalita zpracování a spojovacího materiálu, která zajistí snadnou a bezpečnou montáž a dlouholetou životnost grilu.

Svoji nabídku zahradních grilů na dřevo nebo dřevěné uhlí Weber rozšířil o grily  Smokey Fun. Tento typ je odlišný prakticky od všech na našem trhu běžně nabízených grilů. Vyznačuje se masivním provedením, excelentími grilovacími výkony a v neposlední řadě možností topení klasickým dřevem. Možnost manipulace díky robustním kolečkům je velmi snadná, díky síle použitého plechu mají tyto grily výbornou akumulační schopnost. Díky konstrukci je zde fyzicky oddělena spalovací a grilovací komora, takže nemůže docházet k odkapávání tuku a šťávy z grilovaného masa na zdroj tepla.
Plynový gril značky Weber. Foto: www.vladeko.cz

Foto: www.vladeko.cz

Vedle oblíbených grilů na dřevěné uhlí roste v posledních letech i popularita grilů plynových, ke kterým se napojuje propanbutanová bomba. Jejich velkou výhodou je levný provoz, ale také fakt, že se za vás starají o udržení správné teploty. Plynové grily Weber existují ve velkém výběru od nejmenších, které jsou vhodné na zahradu, na výlet, kempování až po velké profesionální plynové grily, samozřejmě s veškerým příslušenstvím. Patentovaný systém zaručuje jednoduchou a bezpečnou obsluhu.

A pro ty, které neláká romantika spojená s použitím dřevěného uhlí ani výhody práce s plynovým grilem, vyrábí značka Weber grily elektrické. Použít je můžete i v uzavřených prostorách jako jsou prosklené balkony, terasy, zimní zahrady a další uzavřené, obtížně větratelné prostory. Velký výkon tohoto grilu zajišťuje správnou chuť připravovaných pokrmů.
bydlinekBydlínkův recept pro pokročilé

Kuře pěti vůní na grilu
Upravujeme nepřímým grilováním na plynu nebo dřevěném uhlí, při střední teplotě.

1 celé kuře cca 1,5 kg, polévková lžíce čínského koření pěti vůní (jedná se o směs badyánu, skořice, fenyklu, fagory neboli sečuánského pepře a hřebíčku), čtvrtka citronu, 50g másla, snítka koriandru, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sherry nebo brandy

Kuře opláchneme vlažnou vodou, osušíme, a uvnitř potřeme kořením pěti vůni. Vložíme koriandr, nakrájený citron, a kuře převážeme nití, aby drželo tvar. Rozpuštěné máslo, sojovou omáčku a sherry smícháme a velmi pomalu vaříme do zhoustnutí. Kuře důkladně potřeme připravenou marinádou, a grilujeme nepřímo (pouze u grilu Weber Q přímo při nízké teplotě) 75-90 minut, podle velikosti kuřete, Po propečení sundáme kuře z grilu, zabalíme do hliníkové fólie  a necháme cca 15 minut dojít, teprve pak porcujeme a podáváme.
Více informací www.vladeko.cz
19.07.2011 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk

Publikace

  • Grilování
    Grilování

    Podle této kuchařky jednoduše připravíte výborné grilované steaky, kuřata, hamburgery, ryby i zeleninu podle tradičních receptů.


    Vydáno: 2004-02-03

  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vladeko spol. s.r.o.

    Firma VLADEKO působí na trhu již desítky let a vznikla z lásky k přírodnímu materiálu - dřevu. Z tohoto přírodního materiálu vyrábíme vše o co je zájem - zahradní nábytek, pergoly, dětská hřiště, vyvýšené záhony nebo designové doplňky. Věříme, že dřevo má v dnešní době stále své pevné místo – je ekologické, trvanlivé, krásné a dává každému prostoru nádech útulnosti.  

<< Dlouhodobá ochrana proti mechu na střechách Zahrada je také místem dětských her >>

Související témata

  • Bydlení v zahradě
  • Hobby a zahrada
  • Vaření
  • Téma
Odebírat
newsletter
Vladeko spol. s.r.o.

Vladeko spol. s.r.o.

Bydlení v zahradě

  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem

    14.07.2025 - Grilování není jen o jídle, je to styl života. Ponořte se do...

  • Probuďte svůj balkon k životu s univerzálním nátěrem Balakryl

  • Skleněné posuvné dveře: Elegantní propojení interiéru se zahradou

  • Nevíte, kam v létě vyrazit? Vydejte se na západ po stopách císařovny Sisi

  • Jak vybrat ideální pergolu na terasu? Praktický přehled typů a stínění

  • >> všechny články

Hobby a zahrada

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

    18.07.2025 - Konečně je tu sezóna cuket – období, kdy zahrádky přetékají...

  • Jak správně a často čistit gril

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Návod krok za krokem: Jak správně položit kamenné šlapáky do trávníku

  • Zažijte vodní svět bez velkých investic: Variabilní bazény pro každý kout vaší zahrady

  • >> všechny články

Vaření

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

    11.07.2025 - Nemáte v létě chuť na omáčky s knedlíkem? My taky ne, a proto rádi...

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • >> všechny články

Magazín

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche
  • Modrozelené střechy: Chytré řešení pro města i rodinné domy s plochou střechou
  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Architektura, design, styl
  • Realizace
  • Bydlení v zahradě

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.