Chryzantémy jsou květiny slunce

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

O největší rozšíření chryzantém se prý zasloužil mnich Odilo z Cluny. Na jeho popud byl zaveden svátek Dušiček, který slavíme na začátku listopadu, tedy v době, kdy v našich podnebních podmínkách rozkvétají na zahradách chryzantémy. To je také vysvětlení, proč i dnes mnozí lidé vidí v chryzantémách pouhé hřbitovní kvítí, ačkoliv jejich barevná pestrost je předurčuje k daleko bohatšímu využití.

Zahradníci si již dávno všimli, že u těchto květin vznikají snadno nové vlastnosti. Je to pochopitelné, jelikož chryzantéma jako tisíciletá kulturní rostlina, která byla stále prošlechťována, je ve svých vlastnostech proměnlivá. Náhodnými mutacemi, tzv. sporty, vznikaly ojediněle i u nás nové odrůdy.

Chryzantémy pěstované v našich zahrádkách jsou vesměs výsledky různých šlechtění. Nejlépe jim vyhovuje těžší půda ve staré síle. Přílišné hnojení nemilují. Během vzrůstu potřebují dostatečnou zálivku střídanou s kypřením půdy a mírným přihnojováním tekutými hnojivy, například vykvašeným ředěným holubím nebo slepičím trusem. Jakmile ukáže poupě svou barvu, s přihnojováním přestáváme.

 


Chryzantémy mají rády místo na slunci, ale spokojí se i se stanovištěm osluněným pouze 5–6 hodin denně. Během růstu, zejména po dlouhotrvajícím deštivém počasí je nutné čistit rostliny od spodních listů, protože mohou být postižené háďátkem.

Velkokvěté chryzantémy vyštipujeme, na rostlině ponecháme 1–3 výhony a na konci výhonu jedno poupě. U odrůd dekoračních, sasankovitých, jednoduchých a drobnokvětých zaštipujeme rostliny jednou až dvakrát, aby vytvořily více výhonků. Poslední zaštípnutí – od poloviny června do poloviny července – nemá být hluboké.

 


Některé vyšší odrůdy vyvazujeme, aby se nevyvracely. Počátkem září omezujeme zálivku, čímž rostlinu chráníme od přebytečné vodnatosti, která jí před příchodem mrazů škodí. Květy, které vydrží dlouho krásné a svěží, řežeme ráno nebo večer.
Přestože jsou naše chryzantémy vesměs zimovzdorné, měli bychom je před příchodem prvních mrazíků odstřihnout asi 5 cm nad zemí a přikrýt lehkou vzdušnou přikrývkou.

bydlinek

Z Orientu do Evropy


Původ slova chryzantéma hledejme v řečtině, kde chrysos znamená zlato, anthemon je květ. Chryzantémy jsou květy slunce. Pěstovány byly od nepaměti ve staré Číně; je známo, že se o nich zmiňoval ve svých dílech i Konfucius. Asi ve 4. století našeho letopočtu se dostaly do Japonska a brzy se staly natolik oblíbené, že se jejich šestnácticípý květ – obraz slunce – dostal až do japonského státního znaku, jehož zneužití se trestalo smrtí.
U nás se významně o popularitu chryzantém zasloužil jejich velký šlechtitel, zahradník Jan Dvořák ze Šlapanic. Věnoval se těmto květinám od roku 1945 šedesát let. Za tu dobu vyšlechtil více než čtyři sta šlechtěnců, bohatých barevně i tvarově. Rozšířil sezonu pěstování chryzantém tak, že rozkvétají od léta do pozdního podzimu, a vrátil je na naše zahrady.

31.10.2018 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444