Co udělat, aby vás voda z pračky, kotle nebo kohoutku nevytopila

Praktická signalizace

Vodu v domácnosti používáme všichni denně. V kuchyni při vaření a mytí nádobí, pereme prádlo v pračkách, koupeme se. Ve všech uvedených případech může dojít k úniku vody a vy můžete vytopit nejen svůj vlastní byt, ale také domácnost sousedů.

Signalizace úniku vody

Nežádoucí úniky vody vznikají při poruchách přívodních a odtokových hadic praček a myček, dále na přívodech k vodovodním bateriím, na odpadním potrubí, na přívodech vody ke kotlům nebo rozvodech topné vody.


V současné době se na trhu objevila praktická novinka – sada přístrojů pro signalizaci nežádoucího úniku vody od výrobce ABB, Elektro Praga, která umí zabránit vytopení. Přístroje mají design jako u běžných spínačů. Pokud v nějakém místě, kde je tato sada instalována, dojde k úniku vody, spustí se akustický a optický alarm. Ten je aktivován na základě kontaktu vody s páskovým snímačem, který je nalepen na podlaze. Po upozornění alarmem ihned víte, že je třeba zkontrolovat např. hadici pračky. A co v době, kdy nejste doma? Zabezpečení domácnosti je v těchto případech  řešeno nainstalováním relé, které bezpečně ovládá elektromagnetický ventil hlavního uzávěru vody. Při kontaktu vody s páskovým snímačem předá snímač informaci relé a následně dojde k uzavření ventilu. Pro montáž signalizace úniku vody kontaktujte svého elektrikáře.

02.03.2005 | Tisková zpráva

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444