Zvítězte nad zimou. Jak vybrat vhodné topidlo

Kdo je zvyklý trávit celé léto na zahradě nebo na chatě, jen nerad se s nastávající zimou smiřuje s tím, že ho chlad zahání domů. Přitom vůbec není nutné se v zimě vzdát příjemné společnosti na čerstvém vzduchu. Stačí si vybrat vhodné pomocníky, kteří vám zajistí patřičnou tepelnou pohodu. Jaká zahradní topidla, kamna a přímotopy tedy vybrat, abyste vydrželi i v mrazu bez promrzlých končetin?

Zimní zahrada trochu jinak

Příležitostí, proč se s přáteli nebo rodinou setkat na zahradě, je na konci roku celá řada. Předvánoční punč, zabijačka, silvestrovská party – to jsou jen některé z nich. Aby vám však hosté za chvíli kvůli mrazu neutekli, sáhněte po plynovém zahradním topidlu.

Kromě atraktivního designu nabízí především komfort. S pomocí piezo zapalování zářič snadno zapnete bez použití sirek a během krátké doby se můžete v jeho blízkosti těšit z příjemných 20-23 °C. Dosah tepla je přibližně třímetrový. Jeho rozptyl zajišťuje „hřib“ na vrcholu, který teplý vzduch odráží do okolí.

Plynová topidla fungují na běžnou desetikilogramovou láhev propan-butanu, kterou navíc schováte do těla zářiče, takže zůstane skrytá. Běžnou součástí topidel je i hadice pro přívod plynu a regulátor tlaku, nemusíte tedy shánět žádné příslušenství.
 

Bezpečí nade vše

Mezi nejběžnější topidla patří Pyramida a Etna od značky Meva, druhé jmenované lze sehnat i v malé velikosti k postavení na stůl. Z hlediska výhřevnosti je vhodnější Etna, Pyramida má zase působivější design díky skleněnému válci, v němž hoří plamen.

Plynová topidla jsou určená pro otevřené prostory, přímý vítr ale může ovlivnit jejich výkon. Bezpečnost zajišťuje pojistka proti pádu, která při změně sklonu topidla okamžitě sama vypne přívod plynu, nehrozí tak vznik požáru. Vestavěná kolečka navíc umožňují snadné přemístění, kamkoli potřebujete zářič dát.
 

Zima na chalupě

Nejen na zahradě však umí zima potrápit. Pokud máte milovanou chatu nebo chalupu, kam si jezdíte odpočinout a neradi ji necháváte v zimě opuštěnou, existuje řešení i pro vás. Dokonce několik. 
Pro nárazové přitopení v místnosti se nabízí jednoduchá a dostupná varianta – plynový teplomet. Je lehký, stačí ho připojit ke dvoukilové láhvi propan-butanu a umístit na vhodné místo. Využijete ho v případě, že máte jiný hlavní zdroj tepla, který chcete doplnit.
 

S plynem opatrně

Pro dlouhodobější přitápění zvolte raději kamna, ať už plynová, elektrická nebo kombinovaná. Právě kamna kombinující plyn a elektřinu jsou výkonná a praktická, navíc mají ventilátor pro rozptýlení tepla do většího prostoru.

U všech plynových spotřebičů platí důležité pravidlo, že musí být ve větrané místnosti, a to kvůli koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu. Pokud však dodržíte běžné bezpečnostní pokyny, není se čeho bát.

Plynová kamna a teplomety najdou využití i v domácí dílně nebo garáži. V případě, že potřebujete i přes zimu pracovat na stavbě domu nebo v rozlehlé hale, pomůže vám spíše plynový teplogenerátor nebo elektrický přímotop. Ty jsou běžně vybaveny piezo zapalováním, regulací výkonu a termopojistkou či nastavitelnou teplotou.

Díky vhodnému topidlu si tak užijete zimu ještě víc než dosud. A napsat si o něj můžete Ježíškovi.
13.12.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444