Způsoby financování stavby RD

Otázka:

Chceme si postavit RD na klíč v ceně cca 2,5 mil., přičemž pozemek již máme. Potřebovali bychom poradit nejvhodnější způsob financování - máme volný byt 2+kk v OV (cena podobných bytů v Praze se pohybuje okolo 1,3 mil), který bychom chtěli prodat, popř. dát protihodnotou.(Zde bude možná problém s Daní z příjmu - převod z družstevního na OV byl v 03/2003, v bytě trvale nebydlíme). Žádné stavební spoření nemáme, cca 300 - 400 tis. můžeme složit v hotovosti. Bydlíme v 3+kk v OV, který si zatím chceme nechat, ale dal by se případně také použít k získání hypotéky. Náš čistý společný měsíční příjem je cca 50 tis.

Odpověď:


Do stavby rodinného domu se z hlediska financování můžete směle pustit - podle Vámi popsaného záměru a dostupných prostředků můžete k financování stavby použít prakticky kterýkoli typ úvěru nejlépe vyhovující Vaším požadavkům. Jelikož by bylo v tomto okamžiku předčasné podrobně rozebírat parametry jednotlivých finančních produktů, které do doby realizace doznají ještě nespočet změn, dovolím si se na tomto místě omezit na popis dvou základních skupin úvěrů, jež jsou pro financování pořízení bydlení nejvhodnější.


Prvním typem úvěru jsou hypotéční úvěry, mezi jejichž hlavní výhody patří dlouhá splatnost až na dobu 30 let a z toho vyplývající nízké měsíční splátky. Velkou výhodou je  vysoká pružnost hypotéčních bank během celého úvěrového procesu i následného období čerpání úvěru. Nevýhodou hypoték představuje především omezená možnost jejich splácení mimořádnými splátkami a možnost pohybu úrokových sazeb a tím i měsíčních splátek úvěru.


Druhou skupinou úvěrů, představující alternativu k hypotéčním úvěrům, jsou dlouhodobé úvěry stavebních spořitelen, které v porovnání s hypotékami poskytují dvě zásadní výhody - možnost libovolných mimořádných splátek kdykoli během splácení úvěru a garanci pevných úrokových sazeb po celou dobu splatnosti. Nevýhodou pak je obecně větší těžkopádnost stavebních spořitelen v porovnání s hypotéčními bankami a také vyšší poplatky za sjednání potřebné smlouvy o stavebním spoření a samotné poskytnutí úvěru.


Co se nákladů na získání úvěru týče, lze obecně říci, že je poskytnutí hypotéčního úvěru spojeno s poplatkem 0,9% z výše úvěru; u úvěrů od stavebních spořitelen se celkový poplatek se započtením poplatku za nezbytné sjednání stavebního spoření pohybuje od 1,5 do 2,5% z objemu úvěru. K uvedeným výdajům je pak v případě výstavby nemovitosti třeba dále přičíst až cca. 10 000 Kč za vyhotovení bankovního odhadu a následné kontroly stavby odhadcem.


Jelikož se vám pro financování Vašeho záměru nabízí skutečně celá řada možností, rádi Vám nabídneme možnost osobní bezplatné  schůzky, na níž bychom společně vybrali nejvhodnější typ úvěru podle Vašich požadavků.

29.11.2004

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444