Zpříjemněte si letní posezení markýzou

Slunce už pomalu nabírá na síle a blíží se dny, kdy se teploty vyšplhají přes třicítku. Pokud máte byt s okny nebo terasou obrácenou směrem na jih, jistě si vybavíte, jak je v horkých letních dnech rozpálená. Na podlahu se bosou nohou téměř nedá šlápnout a sluneční paprsky rozpálí zahradní lehátko tak, že se ho nelze ani dotknout. Ideálním řešením je v tomto případě markýza.

Pomocí markýzy efektivně rozšíříte obývací pokoj do zahrady nebo na terasu a tím vytvoříte další venkovní prostor, který je chráněn před slunečními paprsky i nepřízní počasí. Skvělá je markýza pro děti - nespálí se, tráví více času na čerstvém vzduchu a navíc zde mohou nechat odložené hračky. Další výhodou je ochrana vybavení domu např. látek, koberců, nábytku a podlah před UV zářením. To vše navíc bez nutnosti stavebního povolení nebo rušivých stavebních prací.

Markýza je v podstatě slunečník, nemá ale tvar deštníku. Je to ploché stínidlo nesené výsuvnými rameny připevněnými zpravidla do zdi. Ovládání markýzy je buď ruční nebo pomocí elektromotoru, přičemž elektricky ovládané markýzy můžeme vybavit senzorem VÍTR (při překročení nastaveného limitu síly větru markýzu automaticky sroluje) nebo SLUNCE-VÍTR (roztáhne či zatáhne markýzu podle intenzity slunečního záření). U markýz větších rozměrů je možné použít elektromotor v kombinaci s ruční klikou. Tak lze markýzu stáhnout např. při výpadku elektrického proudu.

Zatahovací markýzou můžete nejen regulovat množství světla v interiéru, ale také snížit nebo zvýšit teplotu v interiéru i exteriéru. Markýzy blokují sluneční světlo ještě před tím, než se vůbec dveří, oken nebo podlahy dotkne. Veškerá energie je zastavena než stačí dům ohřát. To se mimo jiné projeví i na spotřebě klimatizace. Studie dokázaly, že použitím markýzy na jižně orientovaná okna lze ušetřit 65% nákladů, u oken se západní orientací je to až 77%!

Protože jsou markýzy umístěny venku, musí být schopny vydržet extrémní povětrnostní podmínky. Vyrábějí se z velmi odolných materiálů s voděodolnou úpravou a vzdorují  kolísání teplot, plísním a ultrafialovému záření. Voděnepropustnost do 30 mm vodního sloupce je dána nejenom povrchovou úpravou zátěrem - impregnací, ale i způsobem tkaní samotného stínicího materiálu. Výsledný povrch textilie vykazuje teflonový efekt - nízký úhel smáčení, samostatné kapky se „zabalí“ a mají tendenci lehce sklouzávat.

Markýzové látky jsou k dispozici v celé řadě barev, materiálů a dekorů, aby si vybral skutečně každý a mohl výslednou podobu markýzy sladit s prostředím, do kterého markýzu umístí.

Široký výběr markýz najdete na www.sundrape.cz.

01.05.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444