Zloděj chodí oknem – ne ovšem bezpečnostním oknem FenStar

Máte strach z vloupání? Děsí Vás, jak snadno se dostali zloději k sousedům okny, která máte také? Jelikož ve více než 80% případů vede cesta zloděje přes okno a balkónové dveře, je Váš strach více než oprávněný. Co ale dělat abyste tomu zabránili? A je vůbec výměna oken řešením?

Na letošním stavebním veletrhu ForArch jste se na stánku společnosti FenStar mohli přesvědčit, že bezpečné okno není jen reklamním tahem. Předváděli tu praktický test okna FenStar Prestige s bezpečnostními prvky podle normy WK2 v porovnání s plastovým oknem s běžným kováním.

Na speciální stojan nejprve umístili okno s běžným kováním. Moderátor pak z publika vybral zájemce, který měl simulovat zloděje. Ten si prohlédl kování a poté se přiděleným šroubovákem pustil do díla. Jeho úkolem bylo ve stanoveném časovém limitu okno násilně otevřít. A povedlo se mu to překvapivě hladce. Několikrát se opřel do šroubováku, kování nevydrželo a okno se rozletělo. Cestu dovnitř měl zloděj volnou bez hluku a během několika sekund.
Technici poté běžné okno nahradili bezpečnostním oknem FenStar s kováním MACO s bezpečnostními prvky podle normy WK2. Za otevření tohoto okna na zloděje čekala tučná odměna – zájezd za padesát tisíc, takže o jeho motivaci nelze pochybovat. Zloděj měl i netradiční možnost prohlédnout si kování okna. To bylo podle normy WK2 vybavené 8 bezpečnostními zavíracími body, bezpečností klikou se zámkem SECU s odolností 100 Nm, ochranným plechem proti odvrtání kliky, podložkami závěsů křídel bránícími vysazení, inteligentními otočnými čepy bránícími vypáčení a uzavřenou výztuhou v rámu po celém obvodu. Společnost FenStar nabízí v rámci akční nabídky k oknům FenStar Prestige tyto bezpečnostní prvky tříd WK1 a WK2 za velmi zajímavých cenových podmínek.

Zloděj nedostal možnost z bezpečnostních důvodů pokusit se dostat dovnitř skrze sklo, aby nedošlo k poranění zloděje nebo přihlížejících diváků, ale podle přítomných techniků by bezpečnostním lepeným vrstveným sklem VSG 44.4. stejně neprošel. Toto sklo totiž právě díky fólii drží v rámu, i když jej rozbijete.

A jak dopadl samotný test? Zloděj měl na vypáčení okna šroubovák, klíny a tři minuty čistého času. To je podle výzkumů náčiní a doba typická pro spontánního pachatele, který stojí za 80% všech vloupání. I když se zde v průběhu veletrhu vystřídali svalovci i koumáci, ani jeden z nich s kováním okna FenStar nehnul. Několik kousků vyštípnutého plastu, to je vše, čeho zloději dosáhli. A to je v porovnání s vykradeným domem nicotné.
03.11.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444