Získání úvěru pro partnery

Otázka: Dobrý den, můžu se zeptat, na koho se mám obrátit ohledně řešení stavebních záležitostí s partnerem, pokud nejsme ještě vzití? Prosím, poraďte mi. Děkuji.

Odpověď:
Skutečnost, že stavíte nebo chcete stavět nemovitost se současným přítelem, možnosti financování prakticky nijak neomezuje. Nejvhodnějším řešením je, abyste nemovitost vlastnili s přítelem společně, tj. byste byli oba ve zvoleném procentuálním poměru zapsání coby majitelé do katastru nemovitostí. V takovém případě si pak můžete vzít na financování výstavby hypotéku společně nebo jeden z Vás. Pokud bude vlastníken nemovitosti pouze jeden z vás a druhý nikoli, musí být vlastník nemovitostí také povinně dlužníkem u hypotéky. Druhý z Vás, který nemovitost nevlastní, pak k hypotéce přistupuje pouze v případě, že má druh/družka vlastnící nemovitost nedostatečné příjmy.
V podstatě obdobná je situace, pokud byste měli pro financování výstavby zájem využít úvěru od stavební spořitelny, který byste čerpali ze smlouvy o stavebním spoření uzavřené před 1.1.2004. U smluv uzavřených v roce 2004 může účastník stavebního spoření totiž získat úvěr na investici do nemovitosti, k níž má také majetkové právo, tj. spoluvlastnický podíl. Smí navíc získat pouze úvěr na poměrnou část stavebních nákladů vzhledem k výši spoluvlastnického podílu na nemovitosti.
05.08.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444